Drożdżowe makowe ślimaczki
Przepyszne drożdżówki, na co dzień do zabrania do pracy lub w wersji z makowymi przetworami na świąteczny stół
Składniki
12 sztuk
- 550g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 30g świeżych drożdży
- 250ml mleka
- 50g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 70g masła w temperaturze pokojowej
- 1 średnie jajko
Nadzienie
- miazga fistaszkowa o smaku makowca
- konfitura figowa z makiem
- 100g śmietany 30%
Polewa:
- 100g kremowego serka typu philadelphia
- 200g śmietany 30%
- 1-2 łyżki cukru pudru
- cynamon
Sposób przygotowania:
W misce łączymy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki i zalewamy letnim (ale nie gorącym!) mlekiem. Mieszamy i odstawiamy pod ściereczką na 10-15 minut. Po tym czasie do wyrośniętego zaczynu dodajemy roztrzepane jajko.
W dużej misce łączymy pozostałą mąkę z cukrem i solą, dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto przez ok 5 minut (ręcznie lub za pomocą robota kuchennego). Następnie dodajemy do ciasta miękkie masło i wyrabiamy przez kolejne 5 minut. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i elastyczne. razie potrzeby można dodać odrobinę mąki. Gotowe ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przykryte ściereczką na ok. 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko podsypany mąką blat i rozwałkowujemy na duży prostokąt. Wysmarowujemy całe najpierw miazgą fistaszkową (dobrze ją najpierw dobrze wymieszać lub też lekko podgrzać, aby łatwiej było ją rozsmarować na cieście), a następnie konfiturą figową.
Zawijamy ciasto w rulon i kroimy za pomocą ostrego noża na 12 bułeczek.
Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Wyrośnięte bułeczki polewamy dodatkowo 100ml śmietanki, aby do upieczeniu były mięciutkie i wilgotne i wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut. Bułeczki mają być lekko zarumienione z wierzchu. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż trochę przestygną.
W tym czasie łączymy ze sobą składniki polewy, a następnie rozsmarowujemy ją na przestudzonych bułeczkach.
Wskazówki:
Możesz zrobić inne smaki używając innych konfitur i miazg orzechowych.