Data: 18 listopada 2024
Drożdżowe makowe ślimaczki
Data: 18 listopada 2024
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Przepyszne drożdżówki, na co dzień do zabrania do pracy lub w wersji z makowymi przetworami na świąteczny stół

Składniki

12 sztuk

  • 550g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 30g świeżych drożdży
  • 250ml mleka
  • 50g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 70g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 średnie jajko

 

Nadzienie

 

Polewa:

  • 100g kremowego serka  typu philadelphia
  • 200g śmietany 30%
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • cynamon

Sposób przygotowania:

W misce łączymy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki i zalewamy letnim  (ale nie gorącym!) mlekiem. Mieszamy i odstawiamy pod ściereczką na 10-15 minut. Po tym czasie do wyrośniętego zaczynu dodajemy roztrzepane jajko.

W dużej misce łączymy pozostałą mąkę z cukrem i solą, dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto przez ok 5 minut (ręcznie lub za pomocą robota kuchennego). Następnie dodajemy do ciasta miękkie masło i wyrabiamy przez kolejne 5 minut. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i elastyczne.  razie potrzeby można dodać odrobinę mąki. Gotowe ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przykryte ściereczką na ok. 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko podsypany mąką blat i rozwałkowujemy na duży prostokąt. Wysmarowujemy całe najpierw miazgą fistaszkową (dobrze ją najpierw dobrze wymieszać lub też lekko podgrzać, aby łatwiej było ją rozsmarować na cieście), a następnie konfiturą figową.

Zawijamy ciasto w rulon i kroimy za pomocą ostrego noża na 12 bułeczek.

Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

Wyrośnięte bułeczki polewamy dodatkowo 100ml śmietanki, aby do upieczeniu były mięciutkie i wilgotne i wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut. Bułeczki mają być lekko zarumienione z wierzchu. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż trochę przestygną.

W tym czasie łączymy ze sobą składniki polewy, a następnie rozsmarowujemy ją na przestudzonych bułeczkach. 

Wskazówki:

Możesz zrobić inne smaki używając innych konfitur i miazg orzechowych.

Smacznego!

Drożdżowe makowe ślimaczki
Drożdżowe makowe ślimaczki
Drożdżowe makowe ślimaczki
Loading...