Faszerowane ziemniaki z boczniakami i cebulką
Wyśmienity pomysł na szybki, jesienny wegański obiad
Składniki
- 4 duże ziemniaki
- 100g żółtej mozzarelli
- 1-2 łyżki śmietany 18%
- sól
- 250 g boczniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka sosu sojowego
- pieprz, suszony majeranek
- natka pietruszki
- cebulka karmelizowana z żurawiną
Sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach, we wrzącej osolonej wodzie, przez ok 25 minut.
W międzyczasie przygotowujemy farsz:
Boczniaki myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy boczniaki, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Smażymy do zrumienienia, następnie dodajemy sos sojowy, pieprz i majeranek i smażymy jeszcze parę minut.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Z przestudzonych ziemniaków odkrawamy górną część, a następnie wydrążamy środek.
Zostawiamy trochę na brzegach.
Środek ziemniaków rozgniatamy i łączymy ze startym serem oraz śmietaną.
Dodajemy boczniaki i przygotowanym farszem wypełniamy ziemniaczane łódki.
Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 minut.
Po upieczeniu posypujemy posiekaną natką pietruszki i dodajemy karmelizowaną cebulkę.
Wskazówki:
Polecamy wypróbować inne wersje pieczonych ziemniaków z salsą paprykową lub chutneyem gruszkowym.