Data: 21 listopada 2024
Faszerowane ziemniaki z boczniakami i cebulką
Data: 21 listopada 2024
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Wyśmienity pomysł na szybki, jesienny wegański obiad

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 100g żółtej mozzarelli
  • 1-2 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • 250 g boczniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz, suszony majeranek
  • natka pietruszki
  • cebulka karmelizowana z żurawiną

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach, we wrzącej osolonej wodzie, przez ok 25 minut.

W międzyczasie przygotowujemy farsz:

Boczniaki myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy boczniaki, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Smażymy do zrumienienia, następnie dodajemy sos sojowy, pieprz i majeranek i smażymy jeszcze parę minut.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Z przestudzonych ziemniaków odkrawamy górną część, a następnie wydrążamy środek.

Zostawiamy trochę na brzegach.

Środek ziemniaków rozgniatamy i łączymy ze startym serem oraz śmietaną.

Dodajemy boczniaki i przygotowanym farszem wypełniamy ziemniaczane łódki.

Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 minut.

Po upieczeniu posypujemy posiekaną natką pietruszki i dodajemy karmelizowaną cebulkę.

Wskazówki:

Polecamy wypróbować inne wersje pieczonych ziemniaków z salsą paprykową lub chutneyem gruszkowym.

Smacznego!

Faszerowane ziemniaki z boczniakami i cebulką
Faszerowane ziemniaki z boczniakami i cebulką
Faszerowane ziemniaki z boczniakami i cebulką
Loading...