Korzenny sernik kajmakowy
Przepyszny, puszysty sernik na Święta Bożego Narodzenia
Składniki
Spód:
- 150g ciasteczek korzennych (lub zwykłych herbatników + 1 łyżeczka przyprawy do piernika)
- 60g masła
Masa:
- 500g twarogu sernikowego
- 100ml śmietany 30%
- 2 jajka
- 300g kajmaku z puszki
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukru z wanilią)
- 1 opakowanie 40g budyniu waniliowego bez cukru
- 40g drobnego cukru
Dodatki:
- 100g kajmaku + 1 łyżka śmietany 30%
- daktyle w czekoladzie
- pokruszone ciasteczka korzenne
Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Ciasteczka rozdrabniamy drobno i łączymy z rozpuszczonym masłem.
Wykładamy nimi spód tortownicy o średnicy 18cm.
Wszystkie składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej.
Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni, grzanie góra-dół. Na dole ustawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
Wszystkie składniki masy twarogowej miksujemy krótko, tylko do połączenia, tak aby jej nie napowietrzyć (dzięki temu sernik nie będzie pękał).
Po wymieszaniu dodatkowo można uderzyć miską o blat, aby uciekły pęcherzyki powietrza.
Masę wylewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez 60-70 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie i zostawiamy sernik w zamkniętym piekarniku na ok. 20 minut. Następnie uchylamy drzwiczki piekarnika, a ciasto zostawiamy do wystudzenia.
Po wystudzeniu chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc.
Gdy ciasto jest dobrze schłodzone przygotowujemy polewę.
100g masy kajmakowej podgrzewamy z łyżką śmietanki, by uzyskać gładką, lejącą konsystencję.
Czekamy chwilę, aż przestygnie, a następnie wylewamy na wierzch sernika.
Ponownie chłodzimy w lodówce, aż polewa stężeje.
Sernik dekorujemy pokruszonymi ciasteczkami korzennymi oraz daktylami w czekoladzie.
Wskazówki:
Sernik możesz przystroić również skórką pomarańczową w czekoladzie.
Przepis na formę 18cm (przy użyciu tortownicy o średnicy 24 cm podwajamy ilość składników)