Ryba po grecku
Tradycyjny przepis na świąteczny stół w nowocześniejszym wydaniu
Składniki
- 400 g filetu z dorsza
- 2 marchewki
- 3 cebule
- 1 korzeń pietruszki
- Słoik koncentratu pomidorowego
- ½ słoika salsy paprykowej
- 1 łyżeczka miodu
- masło klarowane do smażenia
- sól, pieprz, sok z cytryny, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Rybę mocno solimy i odstawiamy na godziną do lodówki.
Marchewkę i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach.
Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na maśle klarowanym, jak się zeszkli, dodajemy marchewkę, pietruszkę i dusimy w małej ilości wody.
Kiedy warzywa zmiękną dodajemy koncentrat, salsę paprykową, miód lipowy i przyprawy.
Delikatnie mieszamy.
Zamarynowaną rybę osuszamy i smażymy na maśle klarownym przez kilka minut z każdej strony.
Warzywa wykładamy do naczynie żaroodpornego i układamy na nich rybę.
Pieczemy przez 20-30 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu wyjmujemy rybę do pojemnika, na wierzch przykrywamy ww zrobionym sosem warzywnym.
Możemy ozdobić listkami natki.
Podajemy z chlebem.
Wskazówki:
Po umyciu rybę osusz dokładnie ręcznikiem papierowym i dopiero przyprawiaj.
Możesz przyprawioną rybę podsmażyć na patelni, przełożyć do naczynia, przykryć sosem cebulowo-warzywnym i wstawić do piekarnika na krótszy czas, ok. 10 minut, tylko dla przegryzienia smaku.