Ryba po grecku
Data: 10 grudnia 2024
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Tradycyjny przepis na świąteczny stół w nowocześniejszym wydaniu

Składniki

  • 400 g filetu z dorsza
  • 2 marchewki
  • 3 cebule
  • 1 korzeń pietruszki
  • Słoik koncentratu pomidorowego
  • ½ słoika salsy paprykowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz, sok z cytryny, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Rybę mocno solimy i odstawiamy na godziną do lodówki.

Marchewkę i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach.

Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na maśle klarowanym, jak się zeszkli, dodajemy marchewkę, pietruszkę i dusimy w małej ilości wody.

Kiedy warzywa zmiękną dodajemy koncentrat, salsę paprykową, miód lipowy i przyprawy.

Delikatnie mieszamy.

Zamarynowaną rybę osuszamy i smażymy na maśle klarownym przez kilka minut z każdej strony.

Warzywa wykładamy do naczynie żaroodpornego i układamy na nich rybę.

Pieczemy przez 20-30 minut w 180 stopniach.

 

Po upieczeniu wyjmujemy rybę do pojemnika, na wierzch przykrywamy ww zrobionym sosem warzywnym.

Możemy ozdobić listkami natki.

 

Podajemy z chlebem.

Wskazówki:

Po umyciu rybę osusz dokładnie ręcznikiem papierowym i dopiero przyprawiaj.

Możesz przyprawioną rybę podsmażyć na patelni, przełożyć do naczynia, przykryć sosem cebulowo-warzywnym i wstawić do piekarnika na krótszy czas, ok. 10 minut, tylko dla przegryzienia smaku.

Smacznego! 

Ryba po grecku
Ryba po grecku
Ryba po grecku
Loading...