Pierogi ruskie z chutneyem gruszkowym

Zastąp tradycyjne pierogi świąteczne unowocześnioną formą pierogów z wegetariańskim farszem podane z chutneyem gruszkowym
Składniki
Ciasto:
- 400g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- 200 ml ciepłej wody ( 40-50 stopni)
Farsz:
- 300g obranych ziemniaków
- 250g twarogu półtłustego
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Do podania:
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy we wrzącej wodzie, aż będą miękkie. Następnie odlewamy wodę i jeszcze ciepłe rozgniatamy tłuczkiem. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na maśle do zeszklenia. Łączymy dokładnie przestudzone ziemniaki z cebulką i twarogiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Mąkę mieszamy z solą i oliwą, a następnie dolewamy powoli ciepłą wodę, stale mieszając. Zagniatamy ciasto dłońmi, dość długo, aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleić do rąk. Kulkę z ciasta zawijamy w folię i odstawiamy na ok. 30 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze części. Jedną rozwałkowujemy cienko, a pozostałe ponownie zawijamy w folię. Wycinamy kółka i na środek nakłądamy po łyżeczke farszu. Powtarzamy, aż wykorzystamy całe ciasto i farsz.
Pierogi gotujemy partiami we wrzącej osolonej wodzie przez 3 minuty po wypłynięciu. Podajemy podsmażone na maśle klarowanym w towarzystwie chutneya gruszkowego.
Wskazówki:
Możesz podać pierogi z ciepłym chutneyem gruszkowym, wystarczy przełożyć chutney do garnka i podgrzać go, nie doprowadzając do zagotowania.
Nie musisz podsmażać pierogów, można je jeść od razu po wyjęciu z wody z gotowania.
Smacznego!


