Pierogi ruskie z chutneyem gruszkowym
Data: 16 grudnia 2024
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Zastąp tradycyjne pierogi świąteczne unowocześnioną formą pierogów z wegetariańskim farszem podane z chutneyem gruszkowym

Składniki

Ciasto:

  • 400g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 200 ml ciepłej wody ( 40-50 stopni)

 

Farsz:

  • 300g obranych ziemniaków
  • 250g twarogu półtłustego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

 

Do podania:

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy we wrzącej wodzie, aż będą miękkie. Następnie odlewamy wodę i jeszcze ciepłe rozgniatamy tłuczkiem. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na maśle do zeszklenia. Łączymy dokładnie przestudzone ziemniaki z cebulką i twarogiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Mąkę mieszamy z solą i oliwą, a następnie dolewamy powoli ciepłą wodę, stale mieszając. Zagniatamy ciasto dłońmi, dość długo, aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleić do rąk. Kulkę z ciasta zawijamy w folię i odstawiamy na ok. 30 minut.

Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze części. Jedną rozwałkowujemy cienko, a pozostałe ponownie zawijamy w folię. Wycinamy kółka i na środek nakłądamy po łyżeczke farszu. Powtarzamy, aż wykorzystamy całe ciasto i farsz.

Pierogi gotujemy partiami we wrzącej osolonej wodzie przez 3 minuty po wypłynięciu. Podajemy podsmażone na maśle klarowanym w towarzystwie chutneya gruszkowego.

Wskazówki:

Możesz podać pierogi z ciepłym chutneyem gruszkowym, wystarczy przełożyć chutney do garnka i podgrzać go, nie doprowadzając do zagotowania.

Nie musisz podsmażać pierogów, można je jeść od razu po wyjęciu z wody z gotowania.

Smacznego! 

Pierogi ruskie z chutneyem gruszkowym
Pierogi ruskie z chutneyem gruszkowym
Pierogi ruskie z chutneyem gruszkowym
Loading...