Data: 12 grudnia 2024
Kategoria: Poradnik
Konfitury a dżem — co wybrać?
Data: 12 grudnia 2024
Kategoria: Poradnik

W sklepach, również tych internetowych, znajdziemy wiele rodzajów przetworów owocowych, ale wybór pomiędzy konfiturą a dżemem często budzi wątpliwości. Zastanawiacie się, czy różnice tkwią tylko w nazwach, czy też może są to dwa różne produkty? Ta kwestia staje się jeszcze ważniejsza, kiedy do wyboru macie konfitury Eterno i o wiele tańszy dżem z osiedlowego sklepu. Dlatego w tym artykule odpowiadamy na pytanie: konfitury a dżem — co wybrać?

Spis treści:

  • Czy dżem i konfitura to to samo?
  • Czym jest konfitura?
  • Czym różni się dżem od konfitury?
  • Co jest zdrowsze konfitura czy dżem?
  • Konfitura Eterno a sklepowy dżem

Czy dżem i konfitura to to samo?

Na pierwszy rzut oka dżem od konfitury różni się tylko nazwą. Pobieżna lektura składu tych produktów dostarcza informacji o tym, że oba zawierają głównie owoce i cukier. Wystarczy jednak lepiej przyjrzeć się zawartości słoiczków oraz etykietom, aby zauważyć istotne różnice. 

Dżem i konfitura to absolutnie nie to samo. Ten pierwszy produkt jest bardziej jednorodny, ponieważ został przygotowany z rozdrobnionych owoców. Ułatwia to jego rozsmarowywanie, ale ma kilka wad, z których największą jest mniejsza intensywność smaku. 

Konfitura bazuje na całych owocach lub ich dużych kawałkach, zanurzonych w gęstym syropie cukrowym. Dzięki temu zachowują one nie tylko swój intensywny smak, ale także apetyczny wygląd. 

Dżemy i konfitury różnią się również dodatkiem innych substancji. Podczas gdy rzemieślnicze konfitury powstają tylko z owoców i cukru, do dżemów masowo dodaje się substancje żelujące (pektyny, agar) oraz sztuczne substancje. Dżemy przygotowuje się stosunkowo krótko, a konfitury — wprost przeciwnie, ponieważ powstają w wieloetapowym, powolnym procesie gotowania. 

Wreszcie dżemy i konfitury różnią się także tradycją. Te pierwsze wytwarzano w krajach anglosaskich, natomiast konfitury pochodzą z kuchni francuskiej i polskiej.  

Czym jest konfitura?

Powiedzieć, że konfitura jest esencją owoców, to naprawdę nie powiedzieć nic. Stworzona z pasji do tradycyjnych receptur charakteryzuje się długim, wymagającym procesem produkcji. Zaczyna się on od wyboru najwyższej jakości, dojrzałych i zdrowych owoców. Są one krojone na duże kawałki albo pozostawiane w całości, aby zachowały swoją strukturę i głębię smaku. 

W klasycznych recepturach na każdy kilogram owoców dodaje się tyle samo cukru, co doskonale konserwuje konfiturę bez konieczności używania sztucznych konserwantów. Podczas długiego gotowania owoce powoli karmelizują się, dzięki czemu zwiększa się intensywność smaku konfitury oraz nabiera ona charakterystycznego, głębokiego koloru. 

Rzemieślnicze konfitury, które znajdziesz na przykład w naszym sklepie, doskonale nadają się do deserów, naleśników i lodów, a nawet mięs. Ich bogaty smak i elegancka forma sprawiają, że mogą być także idealnym prezentem na specjalne okazje. Z pewnych źródeł wiemy również, że wielu naszych Klientów uwielbia wyjadać je wprost ze słoiczka. 

Konfitura pigwowa

Czym różni się dżem od konfitury?

Wróćmy jednak do naszego porównania konfitury z dżemem. Jak wspomnieliśmy, te dwa produkty różnią się także konsystencją. Dżem jest bardziej jednolity i galaretowaty, co wynika z krótszego gotowania. Konfitura prezentuje się znacznie apetyczniej, bo zawiera całe owoce lub ich duże kawałki. 

Poza tym dżemy, a zwłaszcza te z dyskontów, często zawierają o wiele mniej owoców, niż cukrów i substancji słodzących oraz dodatków żelujących. Wiele takich produktów w swoim składzie ma także aromaty, a niektóre nawet konserwanty. W rzemieślniczych konfiturach znajdziesz wyłącznie wysoką zawartość owoców, cukier oraz naturalne pektyny i dodatki smakowe takie, jak np. skórki z pomarańczy w naszej Konfiturze pomarańczowej o obniżonej zawartości cukru

Co jest zdrowsze konfitura czy dżem?

Biorąc pod uwagę informację z poprzedniego akapitu, łatwo odgadnąć, co jest zdrowsze: konfitura czy dżem. Doprecyzujmy jednak, że konfitury Eterno przyrządzane są nawet ze 120 g owoców na każde 100 g gotowego produktu (wspomniana Konfitura pomarańczowa). Oznacza to, że są znacznie bardziej owocowe, niż zdecydowana większość nawet wysokiej jakości dżemów. 


Wyższa zawartość owoców, mniej cukru, brak konserwantów, aromatów i sztucznych dodatków czynią konfitury produktami znacznie zdrowszymi od dżemów. Wysokiej jakości owoce, z których powstają nasze konfitury, są naturalnym źródłem witaminy C i flawonoidów, które wspierają układ odpornościowy. Dzięki starannemu, powolnemu procesowi gotowania, w wyniku którego otrzymujemy nasze konfitury, najcenniejsze dla ludzkiego organizmu składniki owoców zachowane są w większym stopniu, niż w przypadku masowo produkowanych dżemów. 

Konfitura figowa z makiem

Konfitura Eterno a sklepowy dżem

W artykule ułatwiającym wybór pomiędzy konfiturą a dżemem nie mogło zabraknąć porównania naszych przetworów z produktami ogólnodostępnymi. Wiesz już z czego i jak robimy nasze konfitury, pora więc sprawdzić, co znajdziemy w sklepowym dżemie. 

Taki produkt, zwłaszcza wytwarzany na masową skalę, często zawiera minimalną ilość owoców. Typowo od 30 do 50 g na 100 g, ale niektóre dżemy zawierają ich jeszcze mniej. Owocowy smak takich produktów jest wzmacniany dodatkowymi aromatami. 

Podstawowym składnikiem sklepowego dżemu jest cukier, który w tańszych wersjach zastępuje się syropem glukozowo-fruktozowym. Nadmierne spożycie tej (wszechobecnej) substancji powiązane jest z otyłością, cukrzycą i problemami sercowo-naczyniowymi. 

Typowy sklepowy dżem zwykle zawiera jeszcze regulatory kwasowości (np. E330 kwas cytrynowy), sztuczne barwniki (np. E120 - koszenilę czy E122 - azorubinę) oraz konserwanty (E211 - bezonensan sodu albo E202 - sorbinian potasu). 

Tymczasem skład naszej pierwszej z brzegu konfitury Malinowo-pigwowej o obniżonej zawartości cukru jest następujący: maliny 39%, pigwa 34%, cukier. Sporządzono z 73 g owoców na 100 g produktu. 

Zatem chyba już znasz odpowiedź na pytanie: konfitury a dżem — co wybrać, prawda?

Loading...