Aromatyczne grzane wino

W przerwie świątecznej pozwól sobie na chwilę relaksu i przygotuj zimowego, aromatycznego grzańca
Składniki
- 1 butelka 0,75 litra czerwonego półwytrawnego wina
- 1 pomarańcza
- 7 goździków
- 1 laska cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 gałązka rozmarynu
- garść żurawiny
- syrop grzaniec zimowy
Sposób przygotowania:
Wino podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy pokrojoną pomarańczę, gałązkę rozmarynu, żurawinę oraz przyprawy i podgrzewamy razem przez około 5 minut.
Wino odcedzamy za pomocą sitka, można część składników wykorzystać do dekoracji.
Do szklanek rozlewamy po ok. 70 ml syropu zimowy grzaniec i zalewamy gorącym winem.
Wskazówki:
Do sporządzania grzańców polecamy różne owoce w syropie, np. pomarańcze w syropie oraz różne smaki syropów, np. owocowy - z czarnego bzu lub smakowy - cynamon-karmel. Za każdym razem otrzymasz inny smak.
Przepis na 3 szklanki, możesz również zwiększyć ilość składników i zrobić go w dzbanku.
Smacznego!


