Kruche ciasteczka z konfiturą

Pyszne i kruche ciasteczka z konfiturą malinowo - pigwową idealne na Dzień Babci i Dziadka
Składniki
- 200g mąki pszennej
- 100g zimnego masła
- 80g cukru
- 1 jajko
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- konfitura malinowo pigwowa
- cukier puder po podania
Sposób przygotowania:
Cytrynę wyparzamy i ścieramy skórkę.
Masło kroimy na małe kawałki, dodajemy do miski razem z resztą składników na ciasto. Wyrabiamy rękoma w misce do całkowitego połączenia. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu ciasta stolnicę lub wyczyszczony dokładnie blat podsypujemy lekko mąką tak aby ciasto się nie przyklejało i rozwałkowujemy.
Wykrawamy kółka za pomocą szklanki lub odpowiedniej foremki. W połowie wykrojonych kółek wykrawamy dowolny kształt (najlepiej za pomocą mniejszych foremek).
Przygotowane kółka układamy na blachę do pieczenia przykrytą papierem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 8 - 10 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu ciastek smarujemy je konfiturą malinowo - pigwową i przykrywamy drugim ciastkiem z wyciętym wzorem.
Tak przygotowane ciastka posypujemy cukrem pudrem i gotowe!
Wskazówki:
Do wypełnienia możesz użyć innych smaków konfitur.
Smacznego!


