Sałatka z tortellini
Data: 20 stycznia 2025
Kategoria:
Kuchenne inspiracje

Data: 20 stycznia 2025
Kategoria:
Kuchenne inspiracje
Pyszne i aksamitne tortellini z suszonymi pomidorami polane pigwowym dressingiem
Składniki
- 250 g gotowego tortellini (np z prosciutto lub ze szpinakiem)
- 80 g rukoli
- 5-6 suszonych pomidorów
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 100g sera z niebieską pleśnią
- 2 łyżki pestek dyni
Dressing:
- 1 łyżka oleju z zalewy suszonych pomidorów
- 2 łyżki syropu pigwowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Tortellini gotujemy przez 2 - 3 minut.
Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
W misce lub głębszym talerzu wykładamy rukolę, dodajemy przekrojone pomidorki, oraz pokrojone w paski suszone pomidory - łączymy z ugotowanym tortellini, posypujemy pokruszonym serem i prażonymi pestkami dyni.
W miseczce mieszamy składniki dressingu do całkowitego połączenia i polewamy nim sałatkę.
Wskazówki:
Do dressingu możesz użyć innego smaku syropu, np.: syrop z czarnego bzu.
Smacznego!


