Ciasto Pijana Wiśnia na Dzień Babci

Zrób niespodziankę Babci i przygotuj przepyszne ciasto do herbatki
Składniki
Biszkopt kakaowy:
- 6 jajek
- 180 g cukru
- 130 g mąki
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Krem czekoladowy:
- 200ml śmietanki 30%
- 90 g mlecznej czekolady
- 60 g gorzkiej czekolady
- 250g mascarpone
Krem śmietankowy
- 200ml śmietanki 30@
- 1 łyżka cukru pudru
- 250 g mascarpone
Sposób przygotowania:
Krem czekoladowy:
W rondelku podgrzewamy 200ml śmietanki. Gdy będzie gorąca zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w niej gorzką i mleczną czekoladę. Zostawiamy do wystudzenia a następnie chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
Do mocno schłodzonej śmietanki z czekoladą dodajemy mascarpone i ubijamy na puszysty, gęsty krem. Chowamy do lodówki.
Krem śmietankowy:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z łyżką cukru pudru. Dodajemy mascarpone i ubijamy dalej do uzyskania gęstego puszystego kremu.
Odstawiamy do lodówki.
Biszkopt:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż się rozpuści. Następnie wciąż ubijając dodajemy żółtka. Łączymy dokładnie przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym i powoli dodajemy do masy jajecznej.
Mieszamy delikatnie szpatułką, aż nie będzie widocznych grudek mąki.
Masę przelewamy do formy do pieczenia.
Pieczemy przez 30-35 minut w 170 stopniach góra-dół (do suchego
patyczka)
Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i zostawiamy, aż ostygnie.
Wystudzony biszkopt nakłuwamy gęsto widelcem i nasączamy syropem (tym z wiśni w rumie). Wykładamy krem czekoladowy, następnie odsączone z syropu wiśnie w rumie, a na koniec krem śmietankowy. Wierzch posypujemy startą czekoladą.
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Wskazówki:
Użyj formy na ciasto: forma 24-26 cm kwadratowa lub 26-28 okrągła.
Polecamy użyć zamiennie maliny w syropie i wyjdzie Malinowa Chmurka!


