Tatar z łososia na Dzień Dziadka
Data: 22 stycznia 2025
Kategoria:
Kuchenne inspiracje

Data: 22 stycznia 2025
Kategoria:
Kuchenne inspiracje
Przygotuj przekąskową niespodziankę dla Dziadka - tatar z łososia podany z karmelizowaną cebulką
Składniki
- 250g surowego łososia
- sok z 1/4 cytryny
- 1 szalotka
- 1 duży ogórek kiszony
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie 1 łyżeczka oleju sezamowego
- karmelizowana cebulka z żurawiną
Sposób przygotowania:
Filet z łososia bez skóry bardzo drobno siekamy.
Obraną szalotkę i ogórka kiszonego kroimy bardzo drobno i dodajemy do łososia.
Całość łączymy z natka pietruszki, sokiem z cytryny i olejem sezamowym oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy dokładnie.
Podajemy w towarzystwie karmelizowanej cebulki z żurawiną.
Smacznego!
Wskazówki:
Tatar z łososia możesz podać z chutneyem gruszkowym lub chrzanem z imbirem.


