Pasta pistacjowa — gdzie kupić i jak wykorzystać?

Pasta pistacjową warto kupić w sklepie z rzemieślniczymi przetworami, aby cieszyć się jej najlepszą jakością. Wykorzystuje się ją jako dodatek do deserów, wypieków i wytrawnych dań, w tym również śniadań. W tym poradniku przedstawiamy fakty, które warto wiedzieć na temat pasty pistacjowej.
Najważniejsze informacje w skrócie:
- Pasta pistacjowa to naturalny krem z prażonych pistacji, bogaty w zdrowe tłuszcze, białko, błonnik oraz witaminy i minerały.
- Najlepszą pastę pistacjową warto kupować w sklepach ze zdrową żywnością i rzemieślniczymi przetworami, zwracając uwagę na skład bez sztucznych dodatków.
- Różni się od masła pistacjowego konsystencją i możliwymi dodatkami, dlatego warto dokładnie sprawdzać etykiety przed zakupem.
Spis treści:
- Co to jest miazga pistacjowa?
- Gdzie kupić dobrą pastę pistacjową?
- Do czego można użyć pasty pistacjowej?
- Czy pasta pistacjowa to to samo co masło pistacjowe?
- Najlepsza pasta pistacjowa, czyli jaka?
Co to jest miazga pistacjowa?
Miazga pistacjowa to inne określenie pasty pistacjowej podkreślające jednak jej wysoką jakość. Powstaje bowiem wyłącznie z prażonych pistacji bez jakichkolwiek dodatków. Miazga pistacjowa ma postać gładkiego kremu. Wyróżnia się intensywnym, orzechowym smakiem oraz zieloną barwą, co czyni ją wyjątkowym dodatkiem kulinarnym. Zawiera również wiele cennych substancji odżywczych takich, jak:
- jednonasycone kwasy tłuszczowe (MUFA), wspierające serce, obniżające poziom złego cholesterolu (LDL) i podnoszące poziom “dobrego” (HDL),
- wielonasycone kwasy tłuszczowe (PUFA), w tym także kwasy omega-6, wpływające korzystnie na funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego,
- białko w dużych ilościach (ok. 20%), co sprawia, że po miazgę pistacjową sięgają osoby aktywne fizycznie i na diecie roślinnej,
- błonnik pokarmowy (ok. 10%), poprawiający trawienie,
- witaminę B6, wspomagającą układ nerwowy i metabolizm białek oraz inne witaminy z grupy B, biorące udział w przemianach energetycznych,
- witaminę E, która jako silny przeciwutleniacz, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym,
- minerały: magnez, potas, fosfor, cynk i żelazo.
Gdzie kupić dobrą pastę pistacjową?
Biorąc pod uwagę bogactwo cennych dla zdrowia składników, nie dziwi pytanie o to, gdzie kupić dobrą pastę pistacjową. Jak innych wysokiej jakości produktów spożywczych szukaj miazgi pistacjowej w sklepach ze zdrową żywnością. Chodzi zarówno o punkty stacjonarne, jak i sklepy online. Zanim dodasz produkt do koszyka, sprawdź jego skład oraz opinie kupujących.
Możesz oszczędzić sobie zachodu, kupując wysokiej jakości miazgę pistacjową w Eterno. Składa się ona w 100% z prażonych i zmielonych orzechów pistacjowych i nie zawiera żadnych dodatków. Jest produktem naturalnie bezglutenowym, odpowiednim również dla wegan.
Do czego można użyć pasty pistacjowej?
Pastę czy też miazgę pistacjową wykorzystać można na wiele sposobów. Często korzysta się z niej w cukiernictwie, bo świetnie podkreśla smak i nadaje wyrobom wyjątkowo zielony kolory. Klasycznym zastosowaniem są lody pistacjowe, które można zrobić także w domu, podobnie jak sernik pistacjowy, ciasta i muffiny, a także tarty i croissanty.
Niewiele jednak osób zdaje sobie sprawę z tego, że pasta pistacjowa często jest także dodatkiem do wytrawnych dań. Można wykorzystać ją jako bazę wykwintnych sosów do drobiu, a nawet jagnięciny czy wołowiny. Wymieszana z jogurtem naturalnym sprawdza się jako dip do warzy surowych lub pieczywa. Doskonale komponuje się również z sałatkami.
Miazgę pistacjową możesz także dodać do owsianki, smoothie i koktajlów. W połączeniu z mlekiem i espresso tworzy pyszne latte pistacjowe, a z mlekiem skondensowanym i alkoholem — upajający smakiem likier pistacjowy. Jak widzisz, jest to produkt bardzo wszechstronny.
Czy pasta pistacjowa to to samo co masło pistacjowe?
Podstawowym składnikiem obu tych produktów są pistacje, a różnice pomiędzy nimi zwykle są minimalne. Dotyczą głównie konsystencji: masło pistacjowe z reguły jest nieco rzadsze niż miazga. Z tego powodu łatwiej rozsmarować je na pieczywie, tortach i ciasteczkach.
Warto jednak uważnie czytać etykiety produktów, ponieważ zarówno w paście, jak i w maśle pistacjowym mogą pojawiać się dodatki, które nie powinny się znaleźć w tych produktach. Dotyczy to zwłaszcza najtańszych wyrobów tego rodzaju. Jeżeli chcesz cieszyć się oryginalnym smakiem i wysoką zawartością prozdrowotnych składników, wybieraj wyłącznie najlepszą miazgę pistacjową od sprawdzonego producenta.
Najlepsza pasta pistacjowa, czyli jaka?
Jeśli cenisz sobie najwyższą jakość produktów, kup miazgę pistacjową Eterno. Jeżeli natomiast wybierasz inne produkty pamiętaj, że im krótszy skład mają, tym lepiej. Pasta pistacjowa może być przygotowana w 100% ze zmielonych, prażonych pistacji. Ewentualne dodatki powinny być naturalne (np. sól himalajska czy cukier trzcinowy).
Pamiętaj także o tym, że oryginalna pasta pistacjowa może mieć lekko zielonkawy lub nawet brązowy odcień — w zależności od stopnia uprażenia pistacji. Jeżeli natomiast jest intensywnie zielona, może to oznaczać zawartość barwników. Zapach i smak naturalnej miazgi pistacjowej jest intensywnie orzechowy, ale bez posmaku goryczy czy nadmiernej słodyczy. Pasty premium pochodzą z najlepszych upraw występujących na terenie Sycylii i Iranu.