Ptysie z kremem

Pyszne ptysie z aksamitnym kremem i konfiturą z płatków róży to idealna alternatywa dla pączków na tłusty czwartek
Składniki
Ptysie:
- 100 g masła
- 125 ml wody
- 125 ml mleka
- 160 g mąki
- 4 duże jajka - w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
Krem:
- 200g śmietany 36%
- 250g mascarpone
- 100g białej czekolady
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- opcjonalnie: 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
- konfitura z płatków róży
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Krem:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia - ma być płynna, ale nie gorąca.
W dużej misce ubijamy śmietankę z cukrem waniliowym i serkiem mascarpone.
Do ubitej masy dodajemy czekoladę i mieszamy do połączenia.
Odstawiamy do lodówki.
Ciasto:
W garnku podgrzewamy wodę, mleko, masło i sól aż masło się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę - energicznie mieszamy drewnianą łyżką, aż ciasto utworzy zwartą kulę i zacznie odchodzić od ścianek garnka.
Odstawiamy do przestudzenia na ok. 10 minut.
Wbijamy jajka pojedynczo miksując lub mieszając drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej masy - cisto powinno być gęste i miękkie.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni z funkcją góra dół - bez termoobiegu.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka i wyciskamy porcje ciasta na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Pieczemy ok. 30 minut aż do zarumienienia. Bez otwierania piekarnika.
Po upieczeniu zostawiamy ptysie w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na ok. 10 minut. Po tym czasie przekładamy je na kratkę do ostygnięcia.
Ptysie:
Porządnie schłodzony krem ponownie ubijamy. Jeśli jest mało stabilny dodajemy łyżkę skrobi lub proszku budyniowego i miksujemy aż zgęstnieje po czym wkładamy do lodówki.
Wystudzone ptysie kroimy na pół, spód smarujemy konfiturą z płatków róży a następnie wypełniamy kremem. Przykrywamy górną częścią ciasta.
Posypujemy cukrem pudrem i gotowe!
Wskazówki:
Do ptysi możesz użyć innych smaków konfitur - np.: konfiturę pomarańczową, a białą czekoladę zastąpić mleczną!
Smacznego!


