Ptysie z kremem
Data: 26 lutego 2025
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Pyszne ptysie z aksamitnym kremem i konfiturą z płatków róży to idealna alternatywa dla pączków na tłusty czwartek

Składniki

Ptysie:
  • 100 g masła
  • 125 ml wody
  • 125 ml mleka
  • 160 g mąki
  • 4 duże jajka - w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
Krem:
  • 200g śmietany 36%
  • 250g mascarpone
  • 100g białej czekolady
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • opcjonalnie: 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:

Sposób przygotowania:
 

Krem:

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia - ma być płynna, ale nie gorąca.

W dużej misce ubijamy śmietankę z cukrem waniliowym i serkiem mascarpone.

Do ubitej masy dodajemy czekoladę i mieszamy do połączenia.

Odstawiamy do lodówki.

 

Ciasto:

W garnku podgrzewamy wodę, mleko, masło i sól aż masło się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę - energicznie mieszamy drewnianą łyżką, aż ciasto utworzy zwartą kulę i zacznie odchodzić od ścianek garnka.

Odstawiamy do przestudzenia na ok. 10 minut.

Wbijamy jajka pojedynczo miksując lub mieszając drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej masy - cisto powinno być gęste i miękkie.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni z funkcją góra dół - bez termoobiegu.

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka i wyciskamy porcje ciasta na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

Pieczemy ok. 30 minut aż do zarumienienia. Bez otwierania piekarnika.

Po upieczeniu zostawiamy ptysie w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na ok. 10 minut. Po tym czasie przekładamy je na kratkę do ostygnięcia.


Ptysie:

Porządnie schłodzony krem ponownie ubijamy. Jeśli jest mało stabilny dodajemy łyżkę skrobi lub proszku budyniowego i miksujemy aż zgęstnieje po czym wkładamy do lodówki.

Wystudzone ptysie kroimy na pół, spód smarujemy konfiturą z płatków róży a następnie wypełniamy kremem. Przykrywamy górną częścią ciasta.

Posypujemy cukrem pudrem i gotowe!

 

Wskazówki:

 

Do ptysi możesz użyć innych smaków konfitur - np.: konfiturę pomarańczową, a białą czekoladę zastąpić mleczną!

 

Smacznego!


Ptysie z kremem
Ptysie z kremem
Ptysie z kremem
Loading...