Tarta cytrynowa
Data: 6 marca 2025
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Pyszna i krucha tarta cytrynowa z malinowym akcentem

Składniki

Ciasto kruche:
  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g miękkiego masła
  • 40 g cukru pudru
  • 25 g miodu
  • 1 żółtko z dużego jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • szczypta soli
Nadzienie cytrynowe:
  • 4 duże jajka
  • 120g drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • skórka starta z 1,5 cytryny
  • ok. 100 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny (mniej więcej z dwóch cytryn)
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:

Sposób przygotowania:
 

Wszystkie składniki na ciasto i nadzienie należy wcześniej wyjąć z lodówki aby były w temperaturze pokojowej.

Do miski przesiewamy mąkę i robimy wgłębienie na środku. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy razem, aż powstanie gładkie, miękkie ciasto. Zawijamy kulę ciasta w folię spożywczą i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto wałkujemy, a następnie wykładamy nim dno i brzegi formy do tarty. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na kolejne 15 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni góra-dół (bez termoobiegu).

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. Jeśli chcemy, aby spód tarty był równy, pieczemy z obciążeniem (można użyć np.. suchej fasoli lub specjalnych obciążników) przez 15 minut, a potem jeszcze 5 minut bez. Wyciągamy podpieczony spód.

W misce miksujemy jajka z cukrem, aż cukier się rozpuści. Dodajemy pozostałe składniki nadzienia i mieszamy dokładnie do połączenia.

Na podpieczony spód wylewamy płynne nadzienie cytrynowe. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach góra-dół, aż masa się zetnie. Wyciągamy z piekarnika, studzimy a następnie chłodzimy w lodówce, najlepiej przez kilka godzin. Gotową tartę dekorujemy cytrynkami w syropie malinowym, świeżymi owocami i np. bezikami.

 
Wskazówki:

 

Do tarty możesz użyć również innych owoców w syropie, najlepiej malin.

 

Smacznego!



Tarta cytrynowa
Tarta cytrynowa
Tarta cytrynowa
Loading...