Tarta cytrynowa
Data: 6 marca 2025
Kategoria:
Kuchenne inspiracje

Data: 6 marca 2025
Kategoria:
Kuchenne inspiracje
Pyszna i krucha tarta cytrynowa z malinowym akcentem
Składniki
Ciasto kruche:
- 220 g mąki pszennej
- 120 g miękkiego masła
- 40 g cukru pudru
- 25 g miodu
- 1 żółtko z dużego jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka starta z 1/2 cytryny
- szczypta soli
Nadzienie cytrynowe:
- 4 duże jajka
- 120g drobnego cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 200 ml śmietanki 30%
- skórka starta z 1,5 cytryny
- ok. 100 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny (mniej więcej z dwóch cytryn)
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
- cytrynki w syropie malinowym
- maliny
- bezy
- masło do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto i nadzienie należy wcześniej wyjąć z lodówki aby były w temperaturze pokojowej.
Do miski przesiewamy mąkę i robimy wgłębienie na środku. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy razem, aż powstanie gładkie, miękkie ciasto. Zawijamy kulę ciasta w folię spożywczą i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkujemy, a następnie wykładamy nim dno i brzegi formy do tarty. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na kolejne 15 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni góra-dół (bez termoobiegu).
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. Jeśli chcemy, aby spód tarty był równy, pieczemy z obciążeniem (można użyć np.. suchej fasoli lub specjalnych obciążników) przez 15 minut, a potem jeszcze 5 minut bez. Wyciągamy podpieczony spód.
W misce miksujemy jajka z cukrem, aż cukier się rozpuści. Dodajemy pozostałe składniki nadzienia i mieszamy dokładnie do połączenia.
Na podpieczony spód wylewamy płynne nadzienie cytrynowe. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach góra-dół, aż masa się zetnie. Wyciągamy z piekarnika, studzimy a następnie chłodzimy w lodówce, najlepiej przez kilka godzin. Gotową tartę dekorujemy cytrynkami w syropie malinowym, świeżymi owocami i np. bezikami.


