Vege bowl z mango
Data: 13 marca 2025
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Pyszny, zdrowy i kolorowy lunch lub lekki obiad

Składniki

Bowl:
  • garść miksu sałat lub świeżych liści szpinaku
  • 1/2 batata
  • 50 g ciecierzycy z puszki
  • łyżka oliwy
  • 30 g kaszy bulgur
  • kilka plasterków awokado
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • łyżka pestek granatu
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka prażonych ziaren dyni i słonecznika
  • opcjonalnie odrobina sera feta
Dressing:

Sposób przygotowania:

 

Ciecierzycę dokładnie płuczemy. Batata obieramy i kroimy w kostkę.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Batata i ciecierzycę łączymy z oliwą można dodać szczyptę soli i słodkiej papryki.

Warzywa przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstawiamy do piekarnika na 20 - 30 minut. Batat powinien być miękki a ciecierzyca chrupiąca.

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

W misce łączymy świeże liście, ugotowaną kaszę, batata, cieciorkę, pestki granatu, awokado, posiekaną cebulę i natkę pietruszki.

Na suchej patelni prażymy pestki i posypujemy sałatkę.

Jeżeli lubisz możesz posypać ją również serem feta.

Składniki dressingu mieszamy dokładnie i polewamy przygotowanego bowla.

Wskazówki:

  

Z bowlem możesz eksperymentować na wszelkie sposoby zmieniając dodatki i dressing według uznania.

Smacznego!

Vege bowl z mango
Vege bowl z mango
Vege bowl z mango
Loading...