Vege bowl z mango

Pyszny, zdrowy i kolorowy lunch lub lekki obiad
Składniki
Bowl:
- garść miksu sałat lub świeżych liści szpinaku
- 1/2 batata
- 50 g ciecierzycy z puszki
- łyżka oliwy
- 30 g kaszy bulgur
- kilka plasterków awokado
- 1/4 czerwonej cebuli
- łyżka pestek granatu
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka prażonych ziaren dyni i słonecznika
- opcjonalnie odrobina sera feta
Dressing:
- 1 łyżka musu mango-jabłko
- 1 łyżeczka oliwy
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- szczypta soli, pieprzu i chilli
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę dokładnie płuczemy. Batata obieramy i kroimy w kostkę.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Batata i ciecierzycę łączymy z oliwą można dodać szczyptę soli i słodkiej papryki.
Warzywa przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstawiamy do piekarnika na 20 - 30 minut. Batat powinien być miękki a ciecierzyca chrupiąca.
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
W misce łączymy świeże liście, ugotowaną kaszę, batata, cieciorkę, pestki granatu, awokado, posiekaną cebulę i natkę pietruszki.
Na suchej patelni prażymy pestki i posypujemy sałatkę.
Jeżeli lubisz możesz posypać ją również serem feta.
Składniki dressingu mieszamy dokładnie i polewamy przygotowanego bowla.
Wskazówki:
Z bowlem możesz eksperymentować na wszelkie sposoby zmieniając dodatki i dressing według uznania.
Smacznego!


