Data: 25 marca 2025
Kategoria: Aktualności
Wpis do katalogu  F-FOOD  dla żywności o szczególnej wartości odżywczej!
Data: 25 marca 2025
Kategoria: Aktualności



Nasze pierwsze produkty zostały wpisane do katalogu F-FOOD dla żywności o szczególnej wartości odżywczej!

Produkty są w Katalogu F-Food:

https://katalog.f-food.pl/370

https://katalog.f-food.pl/369

 

F-Food to wyjątkowy katalog zawierający wyłącznie produkty prozdrowotne, nisko przetworzone o czystej etykiecie! Szukaj produktów z certyfikowanym unijnym znakiem F-Food dla żywności o szczególnej wartości odżywczej.

F-Food - unijny znak towarowy dający gwarancję, że produkt zawiera znaczącą ilość spośród 30 najcenniejszych składników odżywczych: 13 witamin (np. B12, C, D3), 13 składników mineralnych (np. wapnia, magnezu), białka, błonnika pokarmowego, jedno- lub wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (np. omega-3), a jednocześnie nie zawiera ponad 100 niekorzystnych składników: barwników (np. karminu, amarantu), konserwantów (np. benzoesanów, sorbinianu potasu), przeciwutleniaczy, środków spulchniających (np. fosforanów), wzmacniaczy smaku (np. glutaminianów), substancji słodzących (np. sacharyny, aspartamu), sztucznych aromatów, monocukrów i oleju palmowego.

Miód do Znaku F-Food jest dopuszczony bez żadnego oświadczenia żywieniowego, ale musi mieć ściśle określone pochodzenie geograficzne. Miód nie może być przegrzewany. Wiadomo, że podczas ogrzewania powyżej 65°C, miód traci swoje właściwości lecznicze, głównie antybakteryjne (musi posiadać liczbę diastazową powyżej 15 DN).

 

e-food

Znak F-Food dla żywności o szczególnej wartości odżywczej posiada unijną rejestrację w Europejskim Urzędzie ds. Własności Intelektualnej EUIPO, nr. 018969279. Informacje o znaku znajdują się na stronie www.f-food.pl.

 

1.      Miód wielokwiatowy

Miody to superfoods, ich miejsce jest na półce produktów prozdrowotnych!

Miód to najbardziej popularny produkt pszczeli, znany i ceniony ze względu na swoje właściwości lecznicze. Miód wysokiej jakości, racjonalnie spożywany, z uwzględnieniem kaloryczności, może zapewnić właściwą równowagę organizmu, zapobiegać chorobom, a nawet wspomagać leczenie chorób już istniejących. Zalecany jest  zarówno dzieciom powyżej pierwszego roku życia, jak i dorosłym, w tym osobom uprawiającym sport wyczynowy, młodzieży szkolnej, studentom, rekonwalescentom, osobom niedożywionym i ludziom starszym oraz osobom walczącym z nadwagą. Miód poza wysoką wartością kaloryczną charakteryzuje się również tym, że zawiera cenne składniki bioaktywne, które od wieków stanowiły jego zaletę jako doraźnego środka leczniczego. Działanie prozdrowotne miodu jest głownie wypadkową dwóch właściwości: bakteriobójczych i przeciwutleniających, które mają istotne znaczenie dla łagodzenia stanów zapalnych w organizmie.

 

2.      Miazga z fistaszków

Produkt w 100% naturalny, bez żadnych dodatków. Jest źródłem białka. Zawiera 30g białka na 100g produktu. Masło arachidowe zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin i mikroelementów.

 

Szukaj produktów z certyfikowanym unijnym znakiem F-Food dla żywności o szczególnej wartości odżywczej!

e-food

Loading...