Cytrynowy eton mess

Jeden z najbardziej znanych deserów - ETON MESS w wersji cytrynowej, orzeźwiający i pyszny
Składniki
Lemon curd:
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 100g drobnego cukru
- 2 łyżki syropu cytrynowego z rumem
- sok i skórka z dwóch cytryn
- 80g masła
Bezy:
- białka z 2 jaj
- 100g cukru pudru
- szczypta soli
Bita śmietana:
- 200ml śmietanki 30% (schłodzonej)
- płaska łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Oddzielamy żółtka od białek z dwóch jaj. Białka odstawiamy do bezy a z żółtek zrobimy lemon curd.
Nagrzewamy piekarnik do 110 stopni bez termoobiegu.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na pianę.
Stopniowo dodajemy cukier wciąż ubijając - powinna powstać gęsta błyszcząca masa.
Przekładamy masę do rękawa i wyciskamy małe beziki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Jeżeli nie masz rękawa cukierniczego możesz ułożyć małe "placki" za pomocą łyżki.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 90 minut.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezy do całkowitego wystygnięcia.
Następnie suszymy na kratce aby były chrupiące.
W rondelku roztrzepujemy dwa jajka i dwa żółtka, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu.
Dodajemy startą skórkę z cytryn, wyciśnięty sok oraz syrop cytrynowy z rumem cały czas mieszając.
Do ciepłej masy dodajemy masło i cały czas mieszamy aż się rozpuści.
Gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając aż masa zgęstnieje.
Przelewamy powstałą masę przez sito do miski, tak aby była gładka i odstawiamy do wystudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem aż do uzyskania gęstej i stabilnej masy, odstawiamy do lodówki.
Do szklanek na przemian wkładamy bitą śmietanę, lemon curd oraz pokruszone beziki. Chowamy do lodówki i po schłodzeniu są gotowe do jedzenia!
Wskazówki:
Deser możesz przygotować również z innym syropem i stworzyć krem o ulubionym smaku.
Smacznego!


