Schab w sosie chrzanowym
Data: 10 kwietnia 2025
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Oto przepis na królewskie danie główne na święta wielkanocne!

Składniki

 

Do podania: 

Sposób przygotowania:
 

Plastry schabu przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. W dużej głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy schab z obu stron.

Dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek oraz ziele angielskie z listkami laurowymi  i smażymy jeszcze chwilę.

Dodajemy wino i dusimy, aż częściowo wyparuje. Następnie zalewamy bulionem i dusimy całość pod przykryciem przez ok 30-40 minut.

Śmietankę w temperaturze pokojowej łączymy z łyżką mąki.

Następnie dodajemy wraz z 2 łyżkami chrzanu na patelnię i mieszamy aż powstanie gęsty, kremowy sos.

Schab podajemy w towarzystwie gotowanych ziemniaków polanych sosem, colesława lub buraczków i koniecznie w towarzystwie żurawiny ze słoiczka 

 
Wskazówki:
  

Sos możesz przygotować z dodatkiem chrzanu z imbirem. Warto, dla jeszcze bogatszego smaku, jako dodatek użyć chutney gruszkowy.

  
Smacznego!

Schab w sosie chrzanowym
Schab w sosie chrzanowym
Schab w sosie chrzanowym
Loading...