Schab w sosie chrzanowym

Oto przepis na królewskie danie główne na święta wielkanocne!
Składniki
- 5-6 plastrów schabu
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, majeranek
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml białego wina
- 500 ml bulionu
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki chrzanu (z górnej części opakowania chrzanu z żurawiną)
Do podania:
- gotowane ziemniaczki
- colesław lub zasmażane buraczki
- natka pietruszki
- żurawina z chrzanem z dolnej części opakowania
Sposób przygotowania:
Plastry schabu przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. W dużej głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy schab z obu stron.
Dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek oraz ziele angielskie z listkami laurowymi i smażymy jeszcze chwilę.
Dodajemy wino i dusimy, aż częściowo wyparuje. Następnie zalewamy bulionem i dusimy całość pod przykryciem przez ok 30-40 minut.
Śmietankę w temperaturze pokojowej łączymy z łyżką mąki.
Następnie dodajemy wraz z 2 łyżkami chrzanu na patelnię i mieszamy aż powstanie gęsty, kremowy sos.
Schab podajemy w towarzystwie gotowanych ziemniaków polanych sosem, colesława lub buraczków i koniecznie w towarzystwie żurawiny ze słoiczka
Wskazówki:
Sos możesz przygotować z dodatkiem chrzanu z imbirem. Warto, dla jeszcze bogatszego smaku, jako dodatek użyć chutney gruszkowy.
Smacznego!


