Mazurek śliwkowo-czekoladowy
Data: 10 kwietnia 2025
Kategoria: Kuchenne inspiracje



W Wielkanoc mazurki smakują najlepiej! A ten czekoladowo-śliwkowy jest obłędny!

Składniki

Ciasto kruche:
  • 220 g mąki pszennej
  • 100g zimnego masła
  • 50g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

 

Nadzienie:

 

Dekoracje:

  • migdały
  • płatki migdałowe
  • roztopiona biała czekolada

Sposób przygotowania:
 

Zimne masło kroimy na mniejsze kawałki. Łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy, aż powstanie gładkie elastyczne ciasto.

Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok 45 minut.

Schłodzone ciasto wałkujemy i układamy na wyłożonej papierem formie do pieczenia (ok. 20x25).

Więcej ciasta zostawiamy na brzegi i robimy na nich wzorek widelcem.  Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni góra dół..

Blaszkę wyłożoną ciastem wstawiamy do lodówki na 10-15 minut (opcjonalnie) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Spód warto upiec z obciążeniem, aby był równy. Pieczemy przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy formę z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

W międzyczasie przygotowujemy krem czekoladowy.

W rondelku mocno podgrzewamy śmietankę, ale tak by jej nie zagotować.

Następnie zdejmujemy ją z ognia i dodajemy połamaną czekoladę.

Mieszamy aż czekolada całkowicie się rozpuści i odstawiamy do przestudzenia.

 

Wyjmujemy wystudzony spód mazurka z formy.

Smarujemy powidłami śliwkowymi, a następnie wylewamy nadzienie czekoladowe.

Dekorujemy według uznania, np. roztopioną białą czekoladą i migdałami.

Chłodzimy w lodówce.

 
Wskazówki:
  

Dla wzmocnienia efektu owocowego smaku, na rozsmarowanych powidłach ułóż miękkie śliwki suszone i dopiero wylej masę czekoladową.

Zamiast powideł możesz użyć konfitury figowej z makiem!

  
Smacznego!

Mazurek śliwkowo-czekoladowy
Mazurek śliwkowo-czekoladowy
Mazurek śliwkowo-czekoladowy
Loading...