Mazurek śliwkowo-czekoladowy

W Wielkanoc mazurki smakują najlepiej! A ten czekoladowo-śliwkowy jest obłędny!
Składniki
Ciasto kruche:
- 220 g mąki pszennej
- 100g zimnego masła
- 50g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Nadzienie:
- 1 słoik powideł śliwkowych
- 150 ml śmietanki 30%
- 90 g czekolady gorzkiej
- 90 g czekolady mlecznej
Dekoracje:
- migdały
- płatki migdałowe
- roztopiona biała czekolada
Sposób przygotowania:
Zimne masło kroimy na mniejsze kawałki. Łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy, aż powstanie gładkie elastyczne ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok 45 minut.
Schłodzone ciasto wałkujemy i układamy na wyłożonej papierem formie do pieczenia (ok. 20x25).
Więcej ciasta zostawiamy na brzegi i robimy na nich wzorek widelcem. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni góra dół..
Blaszkę wyłożoną ciastem wstawiamy do lodówki na 10-15 minut (opcjonalnie) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Spód warto upiec z obciążeniem, aby był równy. Pieczemy przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy formę z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy krem czekoladowy.
W rondelku mocno podgrzewamy śmietankę, ale tak by jej nie zagotować.
Następnie zdejmujemy ją z ognia i dodajemy połamaną czekoladę.
Mieszamy aż czekolada całkowicie się rozpuści i odstawiamy do przestudzenia.
Wyjmujemy wystudzony spód mazurka z formy.
Smarujemy powidłami śliwkowymi, a następnie wylewamy nadzienie czekoladowe.
Dekorujemy według uznania, np. roztopioną białą czekoladą i migdałami.
Chłodzimy w lodówce.
Wskazówki:
Dla wzmocnienia efektu owocowego smaku, na rozsmarowanych powidłach ułóż miękkie śliwki suszone i dopiero wylej masę czekoladową.
Zamiast powideł możesz użyć konfitury figowej z makiem!
Smacznego!


