Grillowane szparagi z halloumi
Data: 23 kwietnia 2025
Kategoria:
Kuchenne inspiracje

Data: 23 kwietnia 2025
Kategoria:
Kuchenne inspiracje
Idealnie na majówkę - grillowane szparagi z halloumi w orzeźwiającym sosie jogurtowym
Składniki
- 250g szparagów
- 1 opakowanie halloumi 225g
- łyżka oliwy
- 1 łyżeczka syropu limonkowego z miętą
- rukola
- ogórek zielony
- pomidorki koktajlowe
Dressing:
- 100g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki syropu limonkowego z miętą
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 ząbek czosnku (starty lub przeciśnięty przez praskę)
- łyżka posiekanej mięty
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Odcinamy zdrewniałe końce szparagów i łączymy je z oliwą i syropem limonkowym.
Kładziemy na grillu razem z serem halloumi i przewracamy po zarumienieniu się jednej strony.
W międzyczasie łączymy wszystkie składniki dressingu i mieszamy do całkowitego połączenia.
Na talerze wykładamy rukolę, pokrojonego w plasterki ogórka oraz pomidorki koktajlowe.
Na przygotowaną sałatę kładziemy szparagi oraz ser.
Podajemy z dressingiem
Wskazówki:
Do przygotowania możesz użyć również syropu cytrynowego z rumem!
Smacznego!


