Grillowane szparagi z halloumi
Data: 23 kwietnia 2025
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Idealnie na majówkę - grillowane szparagi z halloumi w orzeźwiającym sosie jogurtowym

Składniki

  • 250g szparagów
  • 1 opakowanie halloumi 225g
  • łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka syropu limonkowego z miętą
  • rukola
  • ogórek zielony
  • pomidorki koktajlowe
Dressing:
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki syropu limonkowego z miętą
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 ząbek czosnku (starty lub przeciśnięty przez praskę)
  • łyżka posiekanej mięty
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:
 

Odcinamy zdrewniałe końce szparagów i łączymy je z oliwą i syropem limonkowym.

Kładziemy na grillu razem z serem halloumi i przewracamy po zarumienieniu się jednej strony.

W międzyczasie łączymy wszystkie składniki dressingu i mieszamy do całkowitego połączenia.

Na talerze wykładamy rukolę, pokrojonego w plasterki ogórka oraz pomidorki koktajlowe.

Na przygotowaną sałatę kładziemy szparagi oraz ser.

Podajemy z dressingiem

Wskazówki:
 

Do przygotowania możesz użyć również syropu cytrynowego z rumem!

Smacznego!

Grillowane szparagi z halloumi
Grillowane szparagi z halloumi
Grillowane szparagi z halloumi
Loading...