Tarta z gruszkami
Data: 9 maja 2025
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Idealnie kruche ciasto z pysznym nadzieniem z dodatkiem syropu z czarnego bzu

Składniki

Ciasto kruche:
  • 200 g mąki pszennej + do podsypania
  • 100 g zimnego masła
  • 40g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 1 płaska łyżka śmietany 18%
  • 1 płaska łyżka miodu
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 250 g ricotty
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki syropu z czarnego bzu
  • 1 jajko
  • 2-3 gruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu z czarnego bzu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • orzechy włoskie do dekoracji

Sposób przygotowania:
 

Składniki na nadzienie wyciągamy z lodówki wcześniej, tak aby miały one temperaturę pokojową.

Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda z nasionami i kroimy w paski.

  
Kruche ciasto:
  

Masło kroimy na kawałki.

Wrzucamy do miski wszystkie składniki na ciasto, dodajemy posiekane masło i zagniatamy. Ciasto najlepiej wyrabiać ręcznie.

Ugniatamy do momentu uzyskania gładkiej i elastycznej masy.

Z wyrobionego ciasta formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

Schłodzone ciasto rozkładamy po foremce, można rozwałkować na duży prostokąt i przełożyć do foremki (35x11) - wystające boki zawijamy do środka.

Tak wyłożoną formę wkładamy z powrotem do lodówki.

 
Nadzienie:
 

Do miski wkładamy ricottę i dosypujemy cukier puder, wbijamy jajko, wlewamy syrop po czym dokładnie mieszamy.

Pokrojone wcześniej gruszki skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy z syropem z czarnego bzu i podsypujemy mąką ziemniaczaną.

 
Tarta:
  

Do schłodzonej formy wyłożonej ciastem przekładamy krem z ricotty.

Na wierzchu układamy gruszki i posypujemy orzechami włoskimi.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra, dół).

Tartę pieczemy ok. 40 minut.

Studzimy a następnie wkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc.

Po schłodzeniu tarta jest gotowa!

 
Smacznego!
  
Wskazówki:
  

Do nadzienia możesz użyć innego smaku syropów.

Tarta z gruszkami
Tarta z gruszkami
Tarta z gruszkami
Loading...