Tarta z gruszkami

Idealnie kruche ciasto z pysznym nadzieniem z dodatkiem syropu z czarnego bzu
Składniki
Ciasto kruche:
- 200 g mąki pszennej + do podsypania
- 100 g zimnego masła
- 40g cukru pudru
- 1 żółtko
- skórka starta z połowy cytryny
- 1 płaska łyżka śmietany 18%
- 1 płaska łyżka miodu
- szczypta soli
Nadzienie:
- 250 g ricotty
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki syropu z czarnego bzu
- 1 jajko
- 2-3 gruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka syropu z czarnego bzu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- orzechy włoskie do dekoracji
Sposób przygotowania:
Składniki na nadzienie wyciągamy z lodówki wcześniej, tak aby miały one temperaturę pokojową.
Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda z nasionami i kroimy w paski.
Kruche ciasto:
Masło kroimy na kawałki.
Wrzucamy do miski wszystkie składniki na ciasto, dodajemy posiekane masło i zagniatamy. Ciasto najlepiej wyrabiać ręcznie.
Ugniatamy do momentu uzyskania gładkiej i elastycznej masy.
Z wyrobionego ciasta formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Schłodzone ciasto rozkładamy po foremce, można rozwałkować na duży prostokąt i przełożyć do foremki (35x11) - wystające boki zawijamy do środka.
Tak wyłożoną formę wkładamy z powrotem do lodówki.
Nadzienie:
Do miski wkładamy ricottę i dosypujemy cukier puder, wbijamy jajko, wlewamy syrop po czym dokładnie mieszamy.
Pokrojone wcześniej gruszki skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy z syropem z czarnego bzu i podsypujemy mąką ziemniaczaną.
Tarta:
Do schłodzonej formy wyłożonej ciastem przekładamy krem z ricotty.
Na wierzchu układamy gruszki i posypujemy orzechami włoskimi.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra, dół).
Tartę pieczemy ok. 40 minut.
Studzimy a następnie wkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc.
Po schłodzeniu tarta jest gotowa!
Smacznego!
Wskazówki:
Do nadzienia możesz użyć innego smaku syropów.


