Grillowana karkówka z salsą paprykową

Idealny pomysł na wspólne grillowanie z bliskimi, a w razie niepogody można pocieszyć się grillem w zaciszu domowym. Soczysta i aromatyczna karkówka z salsą paprykową.
Składniki
- 4 plastry karkówki
- 3 łyżki salsy paprykowej
- 3 łyżki oleju
- po 1/2 łyżeczki wędzonej i słodkiej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka octu winnego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy marynatę. W misce łączymy salsę paprykową, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet, paprykę słodką, wędzoną, sól oraz pieprz.
Karkówkę delikatnie rozbijamy i nacieramy marynatą. Odstawiamy do lodówki na minimum 2h, a najlepiej na całą noc.
Plastry karkówki przygotowujemy na klasycznym grillu lub na patelni grillowej.
Smacznego!
Wskazówki:
Podajemy w towarzystwie pieczonych lub gotowanych ziemniaków i lekkiej sałatki.
Do grillowanych dań polecamy pozostałe wytrawne przetwory: ognistą salsę paprykową, chutney gruszkowy, karmelizowaną cebulkę.


