Grillowana karkówka z salsą paprykową
Data: 23 maja 2025
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Idealny pomysł na wspólne grillowanie z bliskimi, a w razie niepogody można pocieszyć się grillem w zaciszu domowym. Soczysta i aromatyczna karkówka z salsą paprykową.

Składniki

  • 4 plastry karkówki
  • 3 łyżki salsy paprykowej
  • 3 łyżki oleju
  • po 1/2 łyżeczki wędzonej i słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:
 

Przygotowujemy marynatę. W misce łączymy salsę paprykową, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet, paprykę słodką, wędzoną, sól oraz pieprz.

Karkówkę delikatnie rozbijamy i nacieramy marynatą. Odstawiamy do lodówki na minimum 2h, a najlepiej na całą noc.

Plastry karkówki przygotowujemy na klasycznym grillu lub na patelni grillowej.

Smacznego!
  
Wskazówki:
  

Podajemy w towarzystwie pieczonych lub gotowanych ziemniaków i lekkiej sałatki. 

Do grillowanych dań polecamy pozostałe wytrawne przetwory: ognistą salsę paprykową, chutney gruszkowy, karmelizowaną cebulkę.

Grillowana karkówka z salsą paprykową
Grillowana karkówka z salsą paprykową
Grillowana karkówka z salsą paprykową
Loading...