Wiosenna sałatka
Data: 4 czerwca 2025
Kategoria:
Kuchenne inspiracje

Data: 4 czerwca 2025
Kategoria:
Kuchenne inspiracje
Pyszna, orzeźwiająca i idealna na wiosenną przekąskę sałatka z wyjątkowym dressingiem
Składniki
- 100 g miksu listków szpinaku i rukoli
- 100 g borówek amerykańskich
- 100g sera feta
- garść kiełków
- 2 łyżki prażonych pestek dyni i słonecznika
Dressing:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka syropu z kwiatów czarnego bzu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Rukolę i kiełki wrzucamy do miski.
Na suchej rozgrzanej patelni prażymy pestki dyni.
Dodajemy borówki, pokrojony w kostkę ser feta i posypujemy prażonym słonecznikiem.
W osobnej miseczce mieszamy wszystkie składniki dressingu do całkowitego połączenia.
Polewamy sałatkę.
Wskazówki:
Do dressingu możesz użyć innego syropu lub miodu.
Smacznego!


