Ciasto cytrynowe
Data: 18 czerwca 2025
Kategoria: Kuchenne inspiracje , Deser



Pyszne cytrynowe ciasto przełamane nutą syropu z pędów sosny

Składniki

Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej (ok. 225 g)

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki cukru 

  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego

  • 1/2 szklanki mleka 

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2–3 cytrynki w syropie sosnowym, drobno posiekane 

  • skórka z 1 cytryny

Lukier:
  • 100g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka soku z jagód (dla koloru, jeśli chcemy biały lukier wystarczy dodać łyżkę więcej soku z cytryny)

Sposób przygotowania:
 
 Ciasto:

 

Wszystkie składniki przygotuj wcześniej, tak żeby były w temperaturze pokojowej.

Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i startą skórką z cytryny.

Jajka miksujemy z cukrem - aż do rozpuszczenia. 

Dodajemy posiekane drobno cytrynki w syropie. Mieszamy do połączenia składników. 

Masę przelewamy do lekko natłuszczonej formy - najlepiej tortownica o średnicy 18 - 20 cm.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 180 stopni góra/dół. 

Pieczemy przez ok. 40 - 45 minut, sprawdzając co jakiś czas patyczkiem. 

Po upieczeniu studzimy i wyjmujemy z formy. 

  

Lukier: 
  

Wszystkie składniki na lukier łączymy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji i polewamy ciasto.

  
Wskazówki:
  

Do lukru możesz używać wszelkiego rodzaju syropów lub soków zmieniając jego kolor wedle uznania. 

  
Smacznego!

Ciasto cytrynowe
Ciasto cytrynowe
Ciasto cytrynowe
Loading...