Ciasto cytrynowe

Pyszne cytrynowe ciasto przełamane nutą syropu z pędów sosny
Składniki
Ciasto:
-
1,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej (ok. 225 g)
-
2 jajka
-
1/2 szklanki cukru
-
1/2 szklanki oleju rzepakowego
-
1/2 szklanki mleka
-
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2–3 cytrynki w syropie sosnowym, drobno posiekane
-
skórka z 1 cytryny
Lukier:
- 100g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka soku z jagód (dla koloru, jeśli chcemy biały lukier wystarczy dodać łyżkę więcej soku z cytryny)
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Wszystkie składniki przygotuj wcześniej, tak żeby były w temperaturze pokojowej.
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i startą skórką z cytryny.
Jajka miksujemy z cukrem - aż do rozpuszczenia.
Dodajemy posiekane drobno cytrynki w syropie. Mieszamy do połączenia składników.
Masę przelewamy do lekko natłuszczonej formy - najlepiej tortownica o średnicy 18 - 20 cm.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 180 stopni góra/dół.
Pieczemy przez ok. 40 - 45 minut, sprawdzając co jakiś czas patyczkiem.
Po upieczeniu studzimy i wyjmujemy z formy.
Lukier:
Wszystkie składniki na lukier łączymy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji i polewamy ciasto.
Wskazówki:
Do lukru możesz używać wszelkiego rodzaju syropów lub soków zmieniając jego kolor wedle uznania.
Smacznego!


