Faszerowana papryka
Data: 17 października 2025
Kategoria: Kuchenne inspiracje , Obiad



Rozpływająca się w ustach pieczona papryka wypełniona po brzegi pysznym farszem

Składniki

  • 6 dużych papryk
  • 100g ryżu białego (np jaśminowy lub basmati)
  • 1 łyżka oliwy + do posmarowania papryk
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400g mięsa mielonego - u nas jest to wieprzowe 
  • 1 słoik ognistej salsy paprykowej
  • mała puszka czerwonej fasoli
  • sól, pieprz
  • po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku i kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 100g tartej mozzarelli

Sposób przygotowania:
  

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie al dente.

Papryki myjemy, odkrawamy górną cześć i usuwamy gniazda nasienne. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek do zarumienienia.

Dodajemy mięso mielone, przyprawy oraz ognistą salsę paprykową - smażymy parę minut stale mieszając.

Na koniec dodajemy odsączona i przepłukaną fasolę, ugotowany ryż oraz większość startego sera (część zostawiamy do posypania) i dokładnie mieszamy.

Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i spryskujemy oliwą.

Do środka dodajemy odrobinę soli i pieprzu, a następnie wypełniamy papryki przygotowanym farszem.

Wierzch posypujemy pozostałym serem i przykrywamy górną częścią papryk.

Do naczynia wlewamy ok 50ml wody, aby papryki nie przypaliły się od spodu.

Naczynie umieszczamy w piekarniku, poniżej środkowego poziomu. Pieczemy ok. 30-35 minut

  
Wskazówki:
  

Do przepisu możecie użyć zwykłej salsy paprykowej, jeżeli nie lubicie lekko pikantnych potraw. To sprawi, że farsz stanie się lekko słodkawy.

  
Smacznego!

Faszerowana papryka
Faszerowana papryka
Faszerowana papryka
Loading...