Faszerowana papryka
Rozpływająca się w ustach pieczona papryka wypełniona po brzegi pysznym farszem
Składniki
- 6 dużych papryk
- 100g ryżu białego (np jaśminowy lub basmati)
- 1 łyżka oliwy + do posmarowania papryk
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400g mięsa mielonego - u nas jest to wieprzowe
- 1 słoik ognistej salsy paprykowej
- mała puszka czerwonej fasoli
- sól, pieprz
- po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku i kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 100g tartej mozzarelli
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Papryki myjemy, odkrawamy górną cześć i usuwamy gniazda nasienne.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek do zarumienienia.
Dodajemy mięso mielone, przyprawy oraz ognistą salsę paprykową - smażymy parę minut stale mieszając.
Na koniec dodajemy odsączona i przepłukaną fasolę, ugotowany ryż oraz większość startego sera (część zostawiamy do posypania) i dokładnie mieszamy.
Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i spryskujemy oliwą.
Do środka dodajemy odrobinę soli i pieprzu, a następnie wypełniamy papryki przygotowanym farszem.
Wierzch posypujemy pozostałym serem i przykrywamy górną częścią papryk.
Do naczynia wlewamy ok 50ml wody, aby papryki nie przypaliły się od spodu.
Naczynie umieszczamy w piekarniku, poniżej środkowego poziomu. Pieczemy ok. 30-35 minut
Wskazówki:
Do przepisu możecie użyć zwykłej salsy paprykowej, jeżeli nie lubicie lekko pikantnych potraw. To sprawi, że farsz stanie się lekko słodkawy.
Smacznego!