Jesienne podpłomyki
Data:
Data: 28 października 2025
Kategoria:
Kuchenne inspiracje
,
Przekąski
,
Śniadanie
Pełnoziarniste, szybkie w przygotowaniu podpłomyki z jesiennymi dodatkami
Składniki
- 120 g mąki pełnoziarnistej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oliwy
- 70 ml ciepłej wody
Dodatki:
- ricotta
- zielone pesto
- gorgonzola
- czerwona cebula
- pigwa w syropie
- rukola
- orzechy włoskie
Sposób przygotowania:
Mąkę łączymy z solą, dodajemy oliwę oraz ciepłą wodę i zagniatamy ciasto dłońmi. Powinno być miękkie i elastyczne, ale nie kleić się zbyt do rąk.
Dzielimy ciasto na dwie części i każdą rozwałkowujemy na cienki placek.
Smażymy na suchej mocno nagrzanej patelni, z obu stron po 1-2 minuty.
Gotowe podpłomyki smarujemy ricottą i zielonym pesto.
Kruszymy gorgonzolę, dodajemy plasterki czerwonej cebuli oraz pigwę w syropie.
Na koniec posypujemy orzechami włoskimi i listkami rukoli.
Wskazówki:
Jeżeli wolisz bardziej klasyczne smaki - możesz spróbować dodać jeden z naszych wytrawnych produktów zamiast pigwy.
Smacznego!