Jesienne podpłomyki
Data: 28 października 2025
Kategoria: Kuchenne inspiracje , Przekąski , Śniadanie



Pełnoziarniste, szybkie w przygotowaniu podpłomyki z jesiennymi dodatkami

Składniki

  • 120 g mąki pełnoziarnistej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 70 ml ciepłej wody

Dodatki:

  • ricotta
  • zielone pesto
  • gorgonzola
  • czerwona cebula
  • pigwa w syropie
  • rukola
  • orzechy włoskie

Sposób przygotowania:
  

Mąkę łączymy z solą, dodajemy oliwę oraz ciepłą wodę i zagniatamy ciasto dłońmi. Powinno być miękkie i elastyczne, ale nie kleić się zbyt do rąk.

Dzielimy ciasto na dwie części i każdą rozwałkowujemy na cienki placek.

Smażymy na suchej mocno nagrzanej patelni, z obu stron po 1-2 minuty.

Gotowe podpłomyki smarujemy ricottą i zielonym pesto.

Kruszymy gorgonzolę, dodajemy plasterki czerwonej cebuli oraz pigwę w syropie.

Na koniec posypujemy orzechami włoskimi i listkami rukoli.

  
Wskazówki:  
  

Jeżeli wolisz bardziej klasyczne smaki - możesz spróbować dodać jeden z naszych wytrawnych produktów zamiast pigwy. 

  
Smacznego!

Jesienne podpłomyki
Jesienne podpłomyki
Jesienne podpłomyki
Loading...