Eton mess z krem na bazie syropu z kwiatów czarnego bzu
Data: 30 czerwca 2020
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Przygotuj letni deser z orzeźwiającym cytrynowym kremem na bazie syropu z kwiatu czarnego bzu i poczuj się jak na najcudowniejszych wakacjach.

40 minut
średnie
Deser
2 osoby

Cudowny deser, który wprowadzi się w wakacyjny, letni klimat.

Składniki

KREM

6 żółtek

1/2 szklanki syropu z kwiatów czarnego bzu

1/2 szklanki soku z cytryny + skórka otarta drobno z cytryny

150 gramów cukru

150 gramów zimnego masła

POZOSTAŁE

200 ml śmietany kremówki

beza - drobno pokruszona

sezonowe owoce

 
Sposób przygotowania

KREM - przygotuj wcześniej, do deseru potrzebny chłodny

W rondelku lub małym garnku umieścić cukier, sok i drobno startą skórkę z cytryny, syrop z czarnego bzu i drobno posiekane masło. Dodać lekko roztrzepane żółtka.

Ustawić garnek na większym garnku wypełnionym wodą i cały czas mieszając, gotować krem w kąpieli wodnej, aż składniki się połączą a całość zgęstnieje. Uwaga!! Nie gotować kremu, bo powstanie jajecznica. Kiedy krem stanie się aksamitny i gęsty przełożyć go do słoika- krem jeszcze zgęstnieje podczas schładzania.

ZŁOŻENIE DESERU

Zrób bitą śmietanę ze śmietany kremówki - ubij ją delikatnie w mikserze.

Do bitej śmietany wkruszyć grube kawałki bezy i bardzo delikatnie wymieszać.

W szklankach układać warstwowo: masę śmietanową z bezą, ulubione owoce (maliny, truskawki) i krem cytrynowy z czarnym bzem. Udekorować kawałkami bezy i listkami mięty

Smacznego!

Wskazówki

Deser możesz modyfikować dodając inne syropy Eterno.
Zimą, zamiast świeżych owoców, możesz wykorzystać wiśnie z rumem lub maliny w syropie.

Loading...