Cudowny deser, który wprowadzi się w wakacyjny, letni klimat.
KREM 6 żółtek 1/2 szklanki syropu z kwiatów czarnego bzu 1/2 szklanki soku z cytryny + skórka otarta drobno z cytryny |
150 gramów cukru 150 gramów zimnego masła POZOSTAŁE 200 ml śmietany kremówki beza - drobno pokruszona sezonowe owoce |
KREM - przygotuj wcześniej, do deseru potrzebny chłodny
W rondelku lub małym garnku umieścić cukier, sok i drobno startą skórkę z cytryny, syrop z czarnego bzu i drobno posiekane masło. Dodać lekko roztrzepane żółtka.
Ustawić garnek na większym garnku wypełnionym wodą i cały czas mieszając, gotować krem w kąpieli wodnej, aż składniki się połączą a całość zgęstnieje. Uwaga!! Nie gotować kremu, bo powstanie jajecznica. Kiedy krem stanie się aksamitny i gęsty przełożyć go do słoika- krem jeszcze zgęstnieje podczas schładzania.
ZŁOŻENIE DESERU
Zrób bitą śmietanę ze śmietany kremówki - ubij ją delikatnie w mikserze.
Do bitej śmietany wkruszyć grube kawałki bezy i bardzo delikatnie wymieszać.
W szklankach układać warstwowo: masę śmietanową z bezą, ulubione owoce (maliny, truskawki) i krem cytrynowy z czarnym bzem. Udekorować kawałkami bezy i listkami mięty
Smacznego!
Deser możesz modyfikować dodając inne syropy Eterno.
Zimą, zamiast świeżych owoców, możesz wykorzystać wiśnie z rumem lub maliny w syropie.