Wyszukaj na stronie:

Eton mess z krem na bazie syropu z kwiatów czarnego bzu

30 Czerwca 2020
Eton mess z krem na bazie syropu z kwiatów czarnego bzu
40 minut
średnie
Deser
2 osoby

Cudowny deser, który wprowadzi się w wakacyjny, letni klimat.

Składniki

KREM

6 żółtek

1/2 szklanki syropu z kwiatów czarnego bzu

1/2 szklanki soku z cytryny + skórka otarta drobno z cytryny

150 gramów cukru

150 gramów zimnego masła

POZOSTAŁE

200 ml śmietany kremówki

beza - drobno pokruszona

sezonowe owoce

 
Sposób przygotowania

KREM - przygotuj wcześniej, do deseru potrzebny chłodny

W rondelku lub małym garnku umieścić cukier, sok i drobno startą skórkę z cytryny, syrop z czarnego bzu i drobno posiekane masło. Dodać lekko roztrzepane żółtka.

Ustawić garnek na większym garnku wypełnionym wodą i cały czas mieszając, gotować krem w kąpieli wodnej, aż składniki się połączą a całość zgęstnieje. Uwaga!! Nie gotować kremu, bo powstanie jajecznica. Kiedy krem stanie się aksamitny i gęsty przełożyć go do słoika- krem jeszcze zgęstnieje podczas schładzania.

ZŁOŻENIE DESERU

Zrób bitą śmietanę ze śmietany kremówki - ubij ją delikatnie w mikserze.

Do bitej śmietany wkruszyć grube kawałki bezy i bardzo delikatnie wymieszać.

W szklankach układać warstwowo: masę śmietanową z bezą, ulubione owoce (maliny, truskawki) i krem cytrynowy z czarnym bzem. Udekorować kawałkami bezy i listkami mięty

Smacznego!

Wskazówki

Deser możesz modyfikować dodając inne syropy Eterno.
Zimą, zamiast świeżych owoców, możesz wykorzystać wiśnie z rumem lub maliny w syropie.

Eton mess z krem na bazie syropu z kwiatów czarnego bzu
Eton mess z krem na bazie syropu z kwiatów czarnego bzu
Eton mess z krem na bazie syropu z kwiatów czarnego bzu

Produkty, które mogą się przydać

Syrop z kwiatu czarnego bzu
Syropy
Syrop z kwiatu czarnego bzu
13.70 PLN

Najnowsze przepisy

Filet z kurczaka w sosie imbirowym
Filet z kurczaka w sosie imbirowym
30 Czerwca , 2020
Sałatka z sosem truskawkowym
Sałatka z sosem truskawkowym
30 Czerwca , 2020
Mini bezy z sosem truskawkowo - czekoladowym
Mini bezy z sosem truskawkowo - czekoladowym
30 Czerwca , 2020

Najnowsze aktualności

Artykuł o Eterno w magazynie Smak i Tradycja
Czytaj więcej
Smaki Regionów w Poznaniu
Czytaj więcej
Złoty Medal Targów Natura Food
Czytaj więcej

Znajdź nas:

Newsletter

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się już dziś!

Ta strona internetowa chroni twoją prywatność poprzez przestrzeganie EU General Data Protection Regulation (RODO). Nie wykorzystamy Twoich danych w żadnym celu, na który nie wyrażasz zgody. Prosimy o zgodę na korzystanie z anonimowych danych, aby poprawić jakość korzystania z naszej witryny. Polityka cookies