Eton mess z krem na bazie syropu z kwiatów czarnego bzu
Przygotuj letni deser z orzeźwiającym cytrynowym kremem na bazie syropu z kwiatu czarnego bzu i poczuj się jak na najcudowniejszych wakacjach.
Składniki
KREM
|
POZOSTAŁE
|
Sposób przygotowania
KREM - przygotuj wcześniej, do deseru potrzebny chłodny
W rondelku lub małym garnku umieścić cukier, sok i drobno startą skórkę z cytryny, syrop z czarnego bzu i drobno posiekane masło. Dodać lekko roztrzepane żółtka.
Ustawić garnek na większym garnku wypełnionym wodą i cały czas mieszając, gotować krem w kąpieli wodnej, aż składniki się połączą a całość zgęstnieje. Uwaga!! Nie gotować kremu, bo powstanie jajecznica. Kiedy krem stanie się aksamitny i gęsty przełożyć go do słoika- krem jeszcze zgęstnieje podczas schładzania.
ZŁOŻENIE DESERU
Zrób bitą śmietanę ze śmietany kremówki - ubij ją delikatnie w mikserze.
Do bitej śmietany wkruszyć grube kawałki bezy i bardzo delikatnie wymieszać.
W szklankach układać warstwowo: masę śmietanową z bezą, ulubione owoce (maliny, truskawki) i krem cytrynowy z czarnym bzem. Udekorować kawałkami bezy i listkami mięty
Smacznego!
Wskazówki
Deser możesz modyfikować dodając inne syropy Eterno.
Zimą, zamiast świeżych owoców, możesz wykorzystać wiśnie z rumem lub maliny w syropie.