Eton mess z krem na bazie syropu z kwiatów czarnego bzu
Data: 30 czerwca 2020
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Przygotuj letni deser z orzeźwiającym cytrynowym kremem na bazie syropu z kwiatu czarnego bzu i poczuj się jak na najcudowniejszych wakacjach.

Składniki

KREM
  • 150 gramów cukru
  • 150 gramów zimnego masła
POZOSTAŁE
  • 200 ml śmietany kremówki
  • beza - drobno pokruszona
  • sezonowe owoce


Sposób przygotowania

KREM - przygotuj wcześniej, do deseru potrzebny chłodny

W rondelku lub małym garnku umieścić cukier, sok i drobno startą skórkę z cytryny, syrop z czarnego bzu i drobno posiekane masło. Dodać lekko roztrzepane żółtka.

Ustawić garnek na większym garnku wypełnionym wodą i cały czas mieszając, gotować krem w kąpieli wodnej, aż składniki się połączą a całość zgęstnieje. Uwaga!! Nie gotować kremu, bo powstanie jajecznica. Kiedy krem stanie się aksamitny i gęsty przełożyć go do słoika- krem jeszcze zgęstnieje podczas schładzania.

ZŁOŻENIE DESERU

Zrób bitą śmietanę ze śmietany kremówki - ubij ją delikatnie w mikserze.

Do bitej śmietany wkruszyć grube kawałki bezy i bardzo delikatnie wymieszać.

W szklankach układać warstwowo: masę śmietanową z bezą, ulubione owoce (maliny, truskawki) i krem cytrynowy z czarnym bzem. Udekorować kawałkami bezy i listkami mięty

Smacznego!

Wskazówki

Deser możesz modyfikować dodając inne syropy Eterno.
Zimą, zamiast świeżych owoców, możesz wykorzystać wiśnie z rumem lub maliny w syropie.

Eton mess z krem na bazie syropu z kwiatów czarnego bzu
Eton mess z krem na bazie syropu z kwiatów czarnego bzu
Eton mess z krem na bazie syropu z kwiatów czarnego bzu
Loading...