Data: 26 października 2020
Jesienne rogaliki z konfiturą pigwową
Data: 26 października 2020
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Drożdżowe rogaliki z konfiturą pigwową, idealne na jesienne, rodzinne  podwieczorki.

130 minut
Średnie
Deser
6-8 osób

Drożdżowe rogaliki z konfiturą pigwową, idealne na jesienne, rodzinne  podwieczorki.

Składniki

500 g mąki

25 g drożdży

200 ml ciepłego mleka

2 łyżki cukru

1 słoik konfitury pigwowej

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 jajko

2 żółtka

60 g roztopionego masła

2 łyżki oleju

szczypta soli

Dodatkowo:

1 jajko (do wysmarowania)

Cukier trzcinowy

Sposób przygotowania

Zrób zaczyn z drożdży, przesiej mąkę do miski, dodaj do niej cukry, sól, ciepłe mleko, jajko razem z żółtkami, drożdże i przez chwilę wymieszaj. Dodaj kolejno roztopione masło (może być lekko ciepłe) i zacznij wyrabiać ciasto.

Na koniec dodaj olej i ponownie wyrób ciasto do czasu, aż wchłonie tłuszcz. Miskę z ciastem przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

Po tym czasie wyjmij ciasto i podziel je na dwie części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na około 3 mm grubości.

Za pomocą noża do pizzy wykrój trójkąty, na środek każdego nałóż łyżeczkę konfitury pigwowej Eterno. Zawiń każdy trójkąt, zaczynając od szerszej strony, uformuj ciasto w kształt rogalika.

Rogaliki przykryj następnie ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.

W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni – termoobieg.

Wyrośnięte rogaliki wysmaruj rozmieszanym jajkiem, następnie posyp cukrem trzcinowym. Wstaw rogaliki do piekarnika na około 20 minut, aż pięknie się zarumienią.

Smacznego!

Wskazówki

Do nadzienia możesz użyć innych konfitur Eterno.

Rogaliki podawaj z herbatą z dodatkiem pigwy w syropie lub z syropem pigwowym.

Loading...