Jesienne rogaliki z konfiturą pigwową
Drożdżowe rogaliki z konfiturą pigwową, idealne na jesienne, rodzinne podwieczorki.
Składniki
500 g mąki 25 g drożdży 200 ml ciepłego mleka 2 łyżki cukru 1 słoik konfitury pigwowej o obniżonej zawartości cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 2 żółtka 60 g roztopionego masła 2 łyżki oleju szczypta soli Dodatkowo: 1 jajko (do wysmarowania) Cukier trzcinowy |
Sposób przygotowania
Zrób zaczyn z drożdży, przesiej mąkę do miski, dodaj do niej cukry, sól, ciepłe mleko, jajko razem z żółtkami, drożdże i przez chwilę wymieszaj. Dodaj kolejno roztopione masło (może być lekko ciepłe) i zacznij wyrabiać ciasto.
Na koniec dodaj olej i ponownie wyrób ciasto do czasu, aż wchłonie tłuszcz. Miskę z ciastem przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
Po tym czasie wyjmij ciasto i podziel je na dwie części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na około 3 mm grubości.
Za pomocą noża do pizzy wykrój trójkąty, na środek każdego nałóż łyżeczkę konfitury pigwowej Eterno. Zawiń każdy trójkąt, zaczynając od szerszej strony, uformuj ciasto w kształt rogalika.
Rogaliki przykryj następnie ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni – termoobieg.
Wyrośnięte rogaliki wysmaruj rozmieszanym jajkiem, następnie posyp cukrem trzcinowym. Wstaw rogaliki do piekarnika na około 20 minut, aż pięknie się zarumienią.
Smacznego!
Wskazówki
Do nadzienia możesz użyć innych konfitur Eterno.
Rogaliki podawaj z herbatą z dodatkiem pigwy w syropie lub z syropem pigwowym.