Smaczna, elegancka, świąteczna przekąska.
350 g wątróbek kaczych 150 g masła 1 cebula cukrowa, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego tymianku 60 ml brandy szczypta soli i pieprzu mazowieckie powidła śliwkowe do dekoracji |
Wątróbki należy zalać mlekiem i pozostawić na noc w lodówce.
Pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem i tymiankiem podsmażamy na maśle na patelni przez około 4 minuty często mieszając.
Następnie na patelnię dodajemy wątróbki i obsmażamy je przez około 3 minuty tak aby postały różowe w środku. Dodajemy brandy i gotujemy całość przez około minutę. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem, następnie ściągamy z ognia.
Tak przygotowane składniki blendujemy z masłem na gładki mus. Zblendowaną masę przelewamy do formy i pozostawiamy na noc w lodówce aby stężała.
Gotowy mus z wątróbek kaczych podajemy z mazowieckimi powidłami śliwkowymi.
Smacznego!
Pate podajemy ze świeżą, chrupiącą bagietką. Do podania możesz użyć również powideł śliwkowych bez dodatku cukru.
Przepis do pobrania ze świątecznym ebookiemz przepisami.