Pate z wątróbek dosmaczony powidłami
Data: 11 grudnia 2021
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Smaczna, elegancka, świąteczna przekąska.

20 minut + chłodzenie
średni
Przekąska
6 osób

Smaczna, elegancka, świąteczna przekąska.

Składniki

350 g wątróbek kaczych

150 g masła

1 cebula cukrowa, pokrojona w kostkę

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki suszonego tymianku

60 ml brandy

szczypta soli i pieprzu

mazowieckie powidła śliwkowe do dekoracji

Sposób przygotowania

Wątróbki należy zalać mlekiem i pozostawić na noc w lodówce.

Pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem i tymiankiem podsmażamy na maśle na patelni przez około 4 minuty często mieszając.

Następnie na patelnię dodajemy wątróbki i obsmażamy je przez około 3 minuty tak aby postały różowe w środku. Dodajemy brandy i gotujemy całość przez około minutę. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem, następnie ściągamy z ognia.

Tak przygotowane składniki blendujemy z masłem na gładki mus. Zblendowaną masę przelewamy do formy i pozostawiamy na noc w lodówce aby stężała.

Gotowy mus z wątróbek kaczych podajemy z mazowieckimi powidłami śliwkowymi.

Smacznego!

Wskazówki

Pate podajemy ze świeżą, chrupiącą bagietką. Do podania możesz użyć również powideł śliwkowych bez dodatku cukru.

Przepis do pobrania ze świątecznym ebookiem z przepisami.

Loading...