Pascha z miodem
Data: 2 kwietnia 2023
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Niech tradycji stanie się zadość i przygotujcie cudowny Wielkanocny deser

30 minut + chłodzenie
łatwe
Deser
4 osoby

Niech tradycji stanie się zadość i przygotujcie cudowny Wielkanocny deser. Puszysta, delikatna pascha dla miłośników słodkości.

Składniki

3 żółtka

60 g miodu płynnego

40 g cukru

60 g miękkiego masła

100 ml śmietanki 30%

500 g twarogu zmielonego 3 razy

5 ml ekstraktu waniliowego

10 orzechów włoskich

50 g sparzonych rodzynek

50 g blanszowanych migdałów

60 g miodu wielokwiatowego

Sposób przygotowania

Ubijamy masło z miodem i cukrem do uzyskania puszystej masy. Do powstałej masy dodajemy żółtka.

Następnie w kąpieli wodnej ucieramy całość do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru.

Do całości dodajemy ekstrakt waniliowy, śmietankę oraz twaróg. Wszystko dokładnie mieszamy mikserem do osiągnięcia jednolitej konsystencji.

Do powstałej masy dodajemy orzechy, rodzynki oraz migdały. Wszystko dokładnie mieszamy.

Masę serową przekładamy do miski wyłożonej zwilżoną tetrą. Chowamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Gotową paschę wykładamy na talerz i przyozdabiamy miodem oraz orzechami.

Smacznego!

Wskazówki

Do polania paschy użyjcie ulubionego smaku miodu. Wybierz spośród 4 rodzajów miodu.

Żeby otrzymać jak najlepszy smak i konsystencję należy użyć dobrej jakości twaróg - to cała tajemnica paschy, najlepszy jest twaróg prawdziwy, domowy, pełnotłusty. Nie używajcie serków z wiaderka bo jest za rzadki i pascha nie wyjdzie.

Znajdź więcej Wielkanocnych Kuchennych Inspiracji w darmowym e-booku.

Loading...