Dla miłośników śniadań na słodko i bezmięsnie - dyniowa jaglanka.
1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 1/2 szklanki mleka kokosowego 200 g dyni gałązka mięty ewentualnie pestki dyni lub ulubione orzechy |
Kaszę płuczemy, zalewamy mlekiem kokosowym, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu w mleku kokosowym przez około 15 minut. Kaszy nie odkrywamy i nie mieszamy podczas gotowania. Po ugotowaniu zostawiamy pod przykryciem na min. 10 min
Dynię obieramy, kroimy i pieczemy w 180 st przez około 35 min. Po upieczeniu blendujemy i mieszamy z ugotowaną uprzednio kaszą jaglaną.
Rozkładamy do miseczek. Podajemy z konfiturą figa z makiem.
Można posypać ulubionymi orzechami lub pestkami. Danie dekorujemy świeżą miętą .
Smacznego!
Jaglankę możesz podać z owocami w syropie, np. malinami w syropie lub każdym smakiem konfitur.
Jeśli nie masz czasu na pieczenie dyni lub po prostu nie masz świeżej dyni możesz wykorzystać syrop dyniowy - ugotowaną kaszę jaglaną wymieszaj z ok. 100ml syropu.
Jak ugotować kaszę jaglaną? Ważne, żeby kaszę jaglaną opłukać kilkakrotnie zmieniając wodę, aż będzie klarowna. Wsypać do niedużego garnka, dodać mleko kokosowe (można gotować na wodzie, mleku krowim lub innym smakiem mleka roślinnego). Płyn powinien być co najmniej jeden centymetr wyżej niż kasza. Zagotować i od razu zmniejszyć palnik do minimum, przykryć pokrywką. Nie mieszać kaszy podczas gotowania. Gotować do miękkości pod przykryciem przez około 15 minut, a po ugotowaniu odstawić bez zdejmowania pokrywki na około 10m minut.