Czekoladowy krem jaglany z malinami w syropie
Data: 12 kwietnia 2023
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Zdrowa alternatywa kupnych ciast i deserów - krem z kaszy jaglanej

35 minut
łatwe
podwieczorek
4 osoby

Zdrowa alternatywa kupnych ciast i deserów - krem z kaszy jaglanej.

Składniki

1/2 szklanki kaszy jaglanej

1 1/2 szklanki mleka kokosowego

50 g gorzkiej czekolady

Maliny w syropie

składniki przepisu

Sposób przygotowania

Kaszę płuczemy, zalewamy szklanką mleka kokosowego, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu w mleku kokosowym przez około 15 minut. Kaszy nie odkrywamy i nie mieszamy podczas gotowania. Po ugotowaniu zostawiamy pod przykryciem na min. 10 min

Do ciepłej jeszcze kaszy dodajemy kostki czekolady, dolewamy resztę mleka kokosowego i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Po przestudzeniu podajemy w salaterkach z malinami w syropie.

Smacznego!

Wskazówki

Krem z kaszy możesz podać z innymi owocami w syropie, np. wiśniami z rumem lub każdym smakiem konfitur.

Jak ugotować kaszę jaglaną? Ważne, żeby kaszę jaglaną opłukać kilkakrotnie zmieniając wodę, aż będzie klarowna. Wsypać do niedużego garnka, dodać mleko kokosowe (można gotować na wodzie, mleku krowim lub innym smakiem mleka roślinnego). Płyn powinien być co najmniej jeden centymetr wyżej niż kasza. Zagotować i od razu zmniejszyć palnik do minimum, przykryć pokrywką.  Nie mieszać kaszy podczas gotowania. Gotować do miękkości pod przykryciem przez około 15 minut, a po ugotowaniu odstawić bez zdejmowania pokrywki na około 10m minut. 

Loading...