Zupa chrzanowa z chipsami z szynki prosciutto

Dziś mamy dla Was inspirację kulinarną na zbliżające się święta wielkanocne! Proponujemy w tym roku zamiast klasycznego żurku pyszną zupę chrzanową z chipsami z szynki Prosciutto!
Składniki
1 duża łyżka masła 82% 2 marchewki 1 pietruszkę 1/2 selera 1/2 pora 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 średnie ziemniaki 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/2 słoiczka (można więcej) naszego chrzanu tartego z imbirem śmietana kremówka przyprawy: sól, pieprz, majeranek 1 opakowanie szynki Prosciutto |
Sposób przygotowania
Cebulę, czosnek oraz wszystkie warzywa obierz, umyj, następnie pokrój w kostkę. Podsmaż na maśle na patelni, aż pięknie się zarumienią. Następnie przełóż je do garnka i zalej wodą (woda powinna przykryć warzywa+1 cm). Dopraw solą, pieprzem i majerankiem, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuj do miękkości warzyw.
Gdy już warzywa będą miękkie, dodaj śmietanę, usuń z wywaru marchew, liście laurowe oraz ziele angielskie, następnie zmiksuj całość na gładki krem. Na koniec dodaj chrzan tarty z imbirem i ponownie zmiksuj.
Na suchej patelni upraż szynkę Prosciutto, następnie pokrusz ją na drobne kawałki.
Zupę podawaj posypaną chipsami z szynki i udekoruj świeżym majerankiem.
Smacznego!
Wskazówki
W innym wariancie polecamy przygotować zupę z chrzanem tartym z imbirem.
Zupę możesz przygotować na każdy inny dzień, nie tylko na Święta Wielkanocne


