Agrestowe ciasto kruszonkowe
Przepyszne ciasto kruszonkowe. Przygotujesz je szybko, ono zawsze wychodzi i zawsze smakuje.
Składniki
- 350 gramów mąki pszennej
- 200 gramów masła 82%
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier z prawdziwą wanilią
- 6 łyżek stołowych brązowego cukru
- 1 słoik Eko konfitury agrestowej
- cukier puder (do posypania)
Sposób przygotowania
Wsyp do miski wszystkie składniki (oprócz konfitury). Ciasto wyrób palcami – powinno przypominać kruszonkę. Formę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia, wysyp na dno połowę ciasta, wyrównaj i lekko uklep. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (termoobieg) i podpiecz przez 15 minut.
Na podpieczony spód wyłóż następnie Eko konfiturę agrestową, posyp ją pozostałym ciastem i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz w tej samej temperaturze przez kolejne 35 minut, aż wierzch ciasta pięknie się zarumieni.
Ciasto studź na kratce, posyp na wierzchu cukrem pudrem.
Smacznego!
Wskazówki
Możesz również przełożyć ciasto innymi konfiturami. Jesienią polecamy powidła śliwkowe.