Arabski mleczny pudding
Arabski mleczny pudding - Mahalabia z kardamonem, konfiturą z płatków róży i pistacjami.
Składniki
|
Sposób przygotowania
W rondelku umieścić mleko, śmietanę, cukier, kardamon i skrobię. Wymieszać bardzo dokładnie (najlepiej rózgą), aby nie było grudek.
Rondel postawić na średnim gazie i podgrzewać cały czas mieszając aż masa się zagotuje i zgęstnieje. Zestawić z ognia i wmieszać wodę różaną.
Pudding przelać do szklaneczek i wstawić do lodówki na kilka godzin aż stężeje. Wierzch udekorować kilkoma łyżeczkami konfitury z płatków róży i posiekanymi pistacjami.
Smacznego!
Wskazówki
Do puddingu możesz również wykorzystać inne konfitury, polecamy zwłaszcza Konfiturę z Milanówka Truskawki z Morwą bez dodatku cukru i Mango z Jabłkiem bez dodatku cukru.
Latem możesz podać go ze świeżymi owocami.