Data: 24 września 2020
Arabski mleczny pudding
Data: 24 września 2020
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Arabski mleczny pudding - Mahalabia z kardamonem, konfiturą z płatków róży i pistacjami.

15 minut + chłodzenie
Łatwe
Deser
3 osoby

Bezglutenowy, banalnie prosty w wykonaniu, pyszny arabski deser Mahalabia - bliskowschodni kuzyn naszego rodzimego budyniu. Idealnie się sprawdzi jako lekka przekąska lub deser, jest niskokaloryczny. Najpopularniejszy podany z pistacjami, a jako dodatki idealnie pasują domowe konfitury.


Składniki

1,5 szklanka mleka 3,2%

0,5 szklanka śmietanki 30% lub 36%

1/4 szklanka cukru

1/4 szklanka skrobi kukurydzianej

ok. 1/2-3/4 łyżeczki kardamonu

1 łyżeczka wody różanej

Konfitura z płatków róży

Pistacje

Sposób przygotowania

W rondelku umieścić mleko, śmietanę, cukier, kardamon i skrobię. Wymieszać bardzo dokładnie (najlepiej rózgą), aby nie było grudek.

Rondel postawić na średnim gazie i podgrzewać cały czas mieszając aż masa się zagotuje i zgęstnieje. Zestawić z ognia i wmieszać wodę różaną.

Pudding przelać do szklaneczek i wstawić do lodówki na kilka godzin aż stężeje. Wierzch udekorować kilkoma łyżeczkami konfitury z płatków róży i posiekanymi pistacjami.

Smacznego!

Wskazówki

Do puddingu możesz również wykorzystać inne konfitury, polecamy zwłaszcza Konfiturę z Milanówka Truskawki z Morwą bez dodatku cukru i Mango z Jabłkiem bez dodatku cukru.

Latem możesz podać go ze świeżymi owocami.

Loading...