Data: 24 września 2020
Arabski mleczny pudding
Data: 24 września 2020
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Arabski mleczny pudding - Mahalabia z kardamonem, konfiturą z płatków róży i pistacjami.

Składniki

  • 1,5 szklanka mleka 3,2%
  • 0,5 szklanka śmietanki 30% lub 36%
  • 1/4 szklanka cukru
  • 1/4 szklanka skrobi kukurydzianej
  • ok. 1/2-3/4 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka wody różanej
  • Konfitura z płatków róży
  • Pistacje

Sposób przygotowania

W rondelku umieścić mleko, śmietanę, cukier, kardamon i skrobię. Wymieszać bardzo dokładnie (najlepiej rózgą), aby nie było grudek.

Rondel postawić na średnim gazie i podgrzewać cały czas mieszając aż masa się zagotuje i zgęstnieje. Zestawić z ognia i wmieszać wodę różaną.

Pudding przelać do szklaneczek i wstawić do lodówki na kilka godzin aż stężeje. Wierzch udekorować kilkoma łyżeczkami konfitury z płatków róży i posiekanymi pistacjami.

Smacznego!

Wskazówki

Do puddingu możesz również wykorzystać inne konfitury, polecamy zwłaszcza Konfiturę z Milanówka Truskawki z Morwą bez dodatku cukru i Mango z Jabłkiem bez dodatku cukru.

Latem możesz podać go ze świeżymi owocami.

Arabski mleczny pudding
Arabski mleczny pudding
Arabski mleczny pudding
Loading...