Tiramisu z wiśniami w rumie
Tiramisu z czekoladą, nutą pomarańczy i wiśniami w rumie. Deser powodujący radość i oderwanie od codzienności.
Tiramisu z czekoladą, nutą pomarańczy i wiśniami w rumie - wyśmienity deser wywołujący uśmiech zadowolenia i powodujący błogość!
Składniki
250ml śmietanki kremówki 30%-36%, dobrze schłodzonej 100g serka mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 8 biszkoptów Savoiardi 100 ml rumu Czekolada gorzka |
Sposób przygotowania
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i mascarpone. Zmiksować do połączenia składników.
W miseczce połączyć rum z syropem z wiśni.
Biszkopty przekroić na pół. Krótko namoczyć je w wiśniowym rumie i ułożyć na dnie szklanki. Dodać wiśnie. Na wiśnie zetrzeć troszkę skórki z pomarańczy.
Przykryć je warstwą kremu z mascarpone. Na wierzch zetrzeć trochę gorzkiej czekolady. Powtórzyć ułożenie warstw: biszkopty, wiśnie, skórka pomarańczowa, krem i gorzka czekolada.
Schłodzić w lodówce przez 1-2 godz.
Smacznego!
Wskazówki
Biszkopty Savoiardi pochodzą z Sabaudii, czyli północnej granicy Włoch. To bardzo kruche ciasteczka kształtem przypominające duży palec. Dzięki swojej unikalnej strukturze używane do wielu deserów oraz jako spód do ciasta, a do Tiramisu są wprost idealne.
Polecamy wypróbować ten przepis również z malinami w syropie.