Tiramisu z wiśniami w rumie
Data: 19 grudnia 2020
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Tiramisu z czekoladą, nutą pomarańczy i wiśniami w rumie. Deser powodujący radość i oderwanie od codzienności.

20 minut + chłodzenie
Łatwe
Deser
4 osoby

Tiramisu z czekoladą, nutą pomarańczy i wiśniami w rumie - wyśmienity deser wywołujący uśmiech zadowolenia i powodujący błogość!



Składniki

250ml śmietanki kremówki 30%-36%, dobrze schłodzonej

100g serka mascarpone

1,5 łyżki cukru pudru

8 biszkoptów Savoiardi

Wiśnie w rumie

100 ml rumu

Czekolada gorzka

Skórka z 1 pomarańczy

Sposób przygotowania

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i mascarpone. Zmiksować do połączenia składników.

W miseczce połączyć rum z syropem z wiśni.

Biszkopty przekroić na pół. Krótko namoczyć je w wiśniowym rumie i ułożyć na dnie szklanki. Dodać wiśnie. Na wiśnie zetrzeć troszkę skórki z pomarańczy.

Przykryć je warstwą kremu z mascarpone. Na wierzch zetrzeć trochę gorzkiej czekolady. Powtórzyć ułożenie warstw: biszkopty, wiśnie, skórka pomarańczowa, krem i gorzka czekolada.

Schłodzić w lodówce przez 1-2 godz.

Smacznego!

Wskazówki

Biszkopty Savoiardi pochodzą z Sabaudii, czyli północnej granicy Włoch. To bardzo kruche ciasteczka kształtem przypominające duży palec. Dzięki swojej unikalnej strukturze używane do wielu deserów oraz jako spód do ciasta, a do Tiramisu są wprost idealne.

Polecamy wypróbować ten przepis również z malinami w syropie.

Loading...