Sylwestrowa przekąska - tartaletki z cebulką
Data: 30 grudnia 2020
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Ostatni w tym roku przepis na przekąskę - idealny na noc Sylwestrową. Szampańskiej zabawy!

30 minut
Łatwe
Przekąska
12 sztuk

Szybki i bardzo smaczny przepis na małą sylwestrową przekąskę. Chlebowe tartaletki wypełnione orzechami, serem camembert i karmelizowaną cebulką z żurawiną.


Składniki

12 kromek pieczywa tostowego

50g masła

30g orzechów włoskich

120g sera camembert

karmelizowana cebulka z żurawiną

natka pietruszki

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do temperatury 200C (góra- dół). Z pieczywa tostowego wykroić koła o średnicy ok 8cm. Masło roztopić.

Każdy kawałek chleba rozwałkować na grubość ok 2 mm. Posmarować z obu stron roztopionym masłem i włożyć do foremek na muffiny. Docisnąć. Piec przez ok 12-13 minut, aż się zrumienią.

Orzechy posiekać, ser pokroić na cienkie plasterki. Zrumienione tartaletki wyciągnąć z pieca. Na dno każdej wsypać odrobinę posiekanych orzechów, włożyć po kilka małych kawałków sera.

Na wierzch każdej tartaletki włożyć łyżeczkę karmelizowanej cebulki. Zapiekać przez ok 3-5 minut, aż ser się lekko rozpuści.

Gotowe tartaletki posypać posypaną natką pietruszki. Podawać gorące lub w temperaturze pokojowej.

Smacznego!

Wskazówki

Chrupiące miseczki z chleba tostowego możecie wypełnić dowolnym farszem. Polecamy połączenie serów z chutneyem gruszkowym lub żurawiną kresową z gruszką.


Loading...