Sylwestrowa przekąska - tartaletki z cebulką
Ostatni w tym roku przepis na przekąskę - idealny na noc Sylwestrową. Szampańskiej zabawy!
Szybki i bardzo smaczny przepis na małą sylwestrową przekąskę. Chlebowe tartaletki wypełnione orzechami, serem camembert i karmelizowaną cebulką z żurawiną.
Składniki
12 kromek pieczywa tostowego 50g masła 30g orzechów włoskich 120g sera camembert karmelizowana cebulka z żurawiną natka pietruszki |
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzać do temperatury 200C (góra- dół). Z pieczywa tostowego wykroić koła o średnicy ok 8cm. Masło roztopić.
Każdy kawałek chleba rozwałkować na grubość ok 2 mm. Posmarować z obu stron roztopionym masłem i włożyć do foremek na muffiny. Docisnąć. Piec przez ok 12-13 minut, aż się zrumienią.
Orzechy posiekać, ser pokroić na cienkie plasterki. Zrumienione tartaletki wyciągnąć z pieca. Na dno każdej wsypać odrobinę posiekanych orzechów, włożyć po kilka małych kawałków sera.
Na wierzch każdej tartaletki włożyć łyżeczkę karmelizowanej cebulki. Zapiekać przez ok 3-5 minut, aż ser się lekko rozpuści.
Gotowe tartaletki posypać posypaną natką pietruszki. Podawać gorące lub w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
Wskazówki
Chrupiące miseczki z chleba tostowego możecie wypełnić dowolnym farszem. Polecamy połączenie serów z chutneyem gruszkowym lub żurawiną kresową z gruszką.