Bananowo - miodowe smoothie bowl

Śniadaniowa wersja smoothie - pyszne, szybkie, pożywne i zdrowe!
Śniadaniowa wersja smoothie - pyszne, szybkie, pożywne i zdrowe!
Składniki
2 banany pokrojone w plasterki i zamrożone* ok 0,5 szkl mleka roślinnego (u mnie migdałowe) 2 łyżki śmietanki kokosowej (stałej części mleczka kokosowego z puszki)** 1,5 łyżki miodu wielokwiatowego odrobina soku z cytryny Do dekoracji: świeży banan, gorzka czekolada, migdały, uprażone płatki kokosa, jeżyny |
Sposób przygotowania
Do pojemnika blendera wkładamy pokrojone zamrożone banany, dodajemy mleko migdałowe, miód i śmietankę kokosową. Miksujemy na średnich obrotach aż banany się całkowicie rozpadną, a smootie uzyska gładką kremową konsystencję. Dodajemy odrobinę soku z cytryny i jeszcze raz krótko mieszamy. Jeśli jest za gęste dodajemy więcej mleka.
Smoothie przekładamy do miseczki lub pucharka. Dekorujemy świeżym bananem, jeżynami, posypujemy wiórkami czekolady, migdałami i uprażonym kokosem. Polewamy odrobiną miodu wielokwiatowego. Podajemy natychmiast
Smacznego!
Wskazówki
* Banany kroimy w plastry przed zamrożeniem.
** Aby uzyskać dużą ilość śmietanki kokosowej, mleko kokosowe (nie light) należy porządnie schłodzić. Najlepiej włożyć je do lodówki na całą noc. Polecamy mleko kokosowe ze sklepu Eterno na Allegro - EternoSklep. Szukaj na Allegro dobrych składników pod hasłem Vege Spiżarka. Zwróć uwagę na skład mleka roślinnego, w naszej ofercie to mleko w 100% naturalne, nie zawiera dodatków, sztucznych barwników ani konserwantów!
Polecamy również inne smaki miodów.