Mrożona kawa z malinami
Letnia kawa mrożona z malinami na dobre zakończenie wakacji.
Letnia kawa mrożona z malinami na dobre zakończenie wakacji.
Składniki
Kawa Espresso Siciliano w torebce - 70ml mocno zaparzonej 5 dużych malin 10 kostek lodu 130 ml mleka 2% |
Sposób przygotowania
Zaparzamy kawę i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Do shakera dodajemy 4 kostki lodu oraz mleko. Dokładnie mieszamy.
Do wysokiej szklanki wrzucamy na dno maliny, wkładamy 6 kostek lodu. Nalewamy mleko z shakera. Wlewamy cienkim strumieniem schłodzoną kawę i dolewamy syropu do smaku.
Smacznego!
Wskazówki
Zmieniaj smaki i dodawaj inne syropy do kawy, np. syrop o smaku piernikowym, syrop cynamonowo-karmelowy lub szarlotkowy.
Najlepszy efekt uzyskasz jeśli wszystkie składniki będą schłodzone.
Zrób mocniejszą kawę - może być podwójne espresso lub kawa zrobiona z 2 łyżeczek kawy sypanej zalanej mniejszą ilością wrzątku - koniecznie mocno wystudź.