Sałatka z makaronem orzo
Pyszna sałatka z drobnym makaronem do przekąszenia w pracy
Składniki
- Pół szklanki makaronu typu orzo
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- Szczypiorek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- Miód wielokwiatowy 50g
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól. Pieprz
Sposób przygotowania
Sos: Drobno posiekany czosnek łączymy z miodem wielokwiatowym, oliwą i sokiem z cytryny.
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody na pół twardo.
Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy paprykę i drobno pokrojoną cukinię . Podsmażamy kilka minut.
Warzywa łączymy z sosem i makaronem.
Dokładnie mieszamy.
Podajemy z drobno posiekanym szczypiorkiem na ciepło lub zimno.
Smacznego!
Wskazówki
Do sałatki polecamy też inne miody, np. miód malinowy lub miód gryczany
Makaron ORZO - w kształcie i wielkości, przypomina ziarenko ryżu lub jęczmienia. Jest idealny jako składnik wielu dań, a do sałatek jest wyśmienity. W dodatku ma wiele właściwości, bo jest z mąki pszennej durum która jest bogata w witaminy z grupy B i E oraz kwas foliowy. Jest bogata w potas, cynk, żelazo oraz mangan. Wysoka zawartość błonnika przyda się osobom dbającym o linię i ma niski indeks glikemiczny. Pamiętaj tylko, żeby pilnować czasu gotowania, aby makaron orzo był al dente.