Żurek Wielkanocy
Data: 2 kwietnia 2023
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Obowiązkowa zupa na Wielkanocne przyjęcie

60 minut
łatwe
Obiad
4 osoby

Obowiązkowa zupa na Wielkanocne przyjęcie.

Składniki

100 g cebuli

3 ząbki czosnku

olej

200 g wędzonego boczku

4 białe kiełbasy parzone

1 pętko kiełbasy jałowcowej

4 jajka

1,5 litra zakwasu do żuru,

1,5 litra bulionu warzywnego,

150 ml śmietany 30%

sól

majeranek

chrzan z imbirem (4łyżki)

Sposób przygotowania

Wędzony boczek wraz z kiełbasą podsmażamy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju.

Do podgrzanego wcześniej bulionu dodajemy usmażony boczek z kiełbasą, cebulę przekrojoną na ćwiartki, majeranek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotujemy wszystko na małym ogniu.

Do powstałego wywaru dodajemy parzoną kiełbasę.

Wlewamy zakwas.

W oddzielnym garnku gotujemy jajka na twardo.

Powstałą zupę doprawiamy chrzanem oraz śmietaną. Wszystko gotujemy przez kolejne 5-10 minut.

Gotowy żurek podajemy z jajkiem na twardo.

Smacznego!

Wskazówki

Do żurku użyliśmy chrzanu z imbirem, a możesz zrobić z innymi smakami chrzanów, np.: z pigwą lub tradycyjnie z tartym chrzanem

Znajdź więcej Wielkanocnych Kuchennych Inspiracji w darmowym e-booku

Loading...