Żurek Wielkanocy
Obowiązkowa zupa na Wielkanocne przyjęcie
Składniki
- 100 g cebuli
- 3 ząbki czosnku
- olej
- 200 g wędzonego boczku
- 4 białe kiełbasy parzone
- 1 pętko kiełbasy jałowcowej
- 4 jajka
- 1,5 litra zakwasu do żuru,
- 1,5 litra bulionu warzywnego,
- 150 ml śmietany 30%
- sól
- majeranek
- chrzan z imbirem (4łyżki)
Sposób przygotowania
Wędzony boczek wraz z kiełbasą podsmażamy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju.
Do podgrzanego wcześniej bulionu dodajemy usmażony boczek z kiełbasą, cebulę przekrojoną na ćwiartki, majeranek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotujemy wszystko na małym ogniu.
Do powstałego wywaru dodajemy parzoną kiełbasę.
Wlewamy zakwas.
W oddzielnym garnku gotujemy jajka na twardo.
Powstałą zupę doprawiamy chrzanem oraz śmietaną. Wszystko gotujemy przez kolejne 5-10 minut.
Gotowy żurek podajemy z jajkiem na twardo.
Smacznego!
Wskazówki
Do żurku użyliśmy chrzanu z imbirem, ale możesz też użyć chrzanu z żurawiną.
Znajdź więcej Wielkanocnych Kuchennych Inspiracji w darmowym e-booku