Żurek Wielkanocy
Data: 2 kwietnia 2023
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Obowiązkowa zupa na Wielkanocne przyjęcie

Składniki

  • 100 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • 200 g wędzonego boczku
  • 4 białe kiełbasy parzone
  • 1 pętko kiełbasy jałowcowej
  • 4 jajka
  • 1,5 litra zakwasu do żuru,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego,
  • 150 ml śmietany 30%
  • sól
  • majeranek
  • chrzan z imbirem (4łyżki)

Sposób przygotowania

Wędzony boczek wraz z kiełbasą podsmażamy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju.

Do podgrzanego wcześniej bulionu dodajemy usmażony boczek z kiełbasą, cebulę przekrojoną na ćwiartki, majeranek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotujemy wszystko na małym ogniu.

Do powstałego wywaru dodajemy parzoną kiełbasę.

Wlewamy zakwas.

W oddzielnym garnku gotujemy jajka na twardo.

Powstałą zupę doprawiamy chrzanem oraz śmietaną. Wszystko gotujemy przez kolejne 5-10 minut.

Gotowy żurek podajemy z jajkiem na twardo.

Smacznego!

Wskazówki

Do żurku użyliśmy chrzanu z imbirem, ale możesz też użyć chrzanu z żurawiną.

Znajdź więcej Wielkanocnych Kuchennych Inspiracji w darmowym e-booku

Żurek Wielkanocy
Żurek Wielkanocy
Żurek Wielkanocy
Loading...