Wielkanocny Mazurek
Data: 2 kwietnia 2023
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Mazurek na ciemnym spodzie czekoladowym z powidłami śliwkowymi i masą z mascarpone

120 minut
średnie
Deser
4-8 osób

Mazurek na ciemnym spodzie czekoladowym z powidłami śliwkowymi i masą z mascarpone. Tego ciasta nie może zabraknąć na Święta. A jak to bywa z mazurkami, im starsze tym lepsze. Tylko czy wytrwają do "po świętach"?

Składniki

100 g mąki pszennej

50 g mąki ziemniaczanej

30 g kakao

50 g cukru pudru

120 g masła schłodzonego

1 jajko

2 tabliczki czekolady białej

250 g mascarpone

Mazowieckie powidła śliwkowe

Sposób przygotowania
Kruche ciasto:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy mąkę ziemniaczaną, kakao, masło, jajka i wyrabiamy ciasto w misce.

Przygotowane ciasto formujemy w kulkę, zabezpieczamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godziny.

Formę na tartę wykładamy papierem do pieczenia.

Wyjęte z lodówki ciasto przekładamy do formy tak żeby wypełnić ją całą. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem.

Pieczemy około 20 minut. Po upieczeniu należy wystudzić ciasto.

Na ostudzonym kruchym cieście wykładamy powidła śliwkowe a następnie przykrywamy je kremem czekoladowym.

Wszystko ozdabiamy na górze kleksami z powideł śliwkowych.

Krem:

Tabliczki czekolady łamiemy na drobne kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Następnie studzimy delikatnie czekoladę i miksujemy ją dokładnie z serkiem mascarpone do powstania jednolitej masy.

Smacznego!

Wskazówki

Do mazurka wykorzystaj różne smaki konfitur, np. przygotuj go z figową z makiem.

Znajdź więcej Wielkanocnych Kuchennych Inspiracji w darmowym e-booku

Loading...