Jagodzianki z miodem
Lato nie może się obejść bez jagodzianek! Najpyszniejszy i wyczekiwany deser
* 155 minut z kilkukrotnym czekaniem na wyrośnięcie ciasta i pieczeniem
Lato nie może się obejść bez jagodzianek! Najpyszniejszy i wyczekiwany deser.
Składniki
Miód pszczeli nektarowy gryczany 2 filiżanki jagód 0,5 szklanki cukru Pół opakowania świeżych drożdży 3 jajka Około 700 g mąki Pół kostki masła Pół szklanki mleka olej |
Sposób przygotowania
Drożdże rozrabiamy z mlekiem i łyżeczką cukru - oprószamy delikatnie małą ilością mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.
Po około 10 minutach do miski wsypujemy pozostałe składniki i 3 łyżki miodu.
Wyrabiamy przez co najmniej 15 minut.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Przykrywamy lnianą ściereczką.
Ciasto dzielimy na cztery porcje i kolejno rozwałkowujemy na średniej grubości placek. Rozwałkowane ciasto kroimy szklanką (tak jak na pierogi).
Nadziewamy jagodami utartymi z cukrem a następnie szczelnie zlepiamy. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy lnianą ściereczką.
Gotowe bułeczki odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na minimum 30 minut.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 15-20 minut.
Smacznego!
Wskazówki
Zrób wersję z kruszonką.Składniki:
4 łyżki mąki pszennej
20 g zimnego masła
1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie: mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drobno posiekane zimne masło i rozcieramy palcami aż powstaną drobne okruszki, następnie łączymy składniki w jednolite ciasto.
Po ostatnim wyrośnięciu drożdżówek, przed samym pieczeniem, smarujemy za pomocą pędzelka rozmieszanym żółtkiem (możemy dodać do żółtka 2 łyżki mleka) i posypujemy rozdrobnioną w palcach kruszonką.