Muffiny marchewkowe z syropem korzennym z dynią
Data: 14 października 2022
Kategoria:
Kuchenne inspiracje
Data: 14 października 2022
Kategoria:
Kuchenne inspiracje
Jesienne muffinki marchewkowo - dyniowe z mocno korzennym aromatem
Składniki
- 150ml syrop dyniowy American Pumpkin
- 4 średnie marchewki
- Pół kostki masła
- 3 szklanki mąki
- Pół łyżeczki sody
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Sposób przygotowania
Suche składniki mieszamy w misce.
W drugiej misce roztrzepujemy jajka, a następnie dodajemy startą uprzednio marchewkę.
Do jajek wymieszanych z marchewką dodajemy masło i suche składniki.
Wymieszaną masę przekładamy do papilotek.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
Pieczemy 15-20 minut do suchego patyczka.
Smacznego!
Wskazówki
Do muffinek użyj syropu dyniowego.
Poza sezonem dyniowym możesz użyć innych smaków syropów: cynamonowo - karmelowy, karmelowy, korzenny, piernikowy, migdałowo - czekoladowy.