Staropolski bigos

Kuchnia Mazowsza - bigos po staropolsku z dodatkiem chrzanu
Składniki
- Chrzan tarty domowy 2 łyżki
- Boczek surowy 200 g
- Karczek 400 g
- Łopatka wołowa 200 g
- Kapusta kiszona 1 kg
- Cebula 2 szt
- Śliwki kalifornijskie 5 szt
- Borowiki suszone 20 g
- Ziele angielskie 5 szt
- Liść laurowy 2 szt
- Sól i pieprz do smaku
- Bulion 1l
Sposób przygotowania
Grzyby namocz w gorącej wodzie.
Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę.
Pozostałe mięso kroimy w kostkę centymetr na dwa centymetry.
W dużym garnku, na odrobinie oleju, zaczynamy przesmażać boczek do momentu, aż wytopi się tłuszcz.
Następnie dodajemy cebulę, przesmażamy, wsypujemy ziele angielskie, liść laurowy i dodajemy pozostałe mięso.
Chwilę dusimy podlewając połową bulionu.
Do mięsa dodajemy wodę z moczenia borowików, a grzyby kroimy na mniejsze części i dodajemy do mięsa.
Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, kroimy i dodajemy do garnka.
Wszystko razem mieszamy, dodajemy pozostały bulion, doprawiamy solą i pieprzem.
Dusimy około 2 h i zostawiamy do wystygnięcia.
Następnego dnia kontynuujemy gotowanie, przez kolejne 2 godziny.
Na koniec dodajemy chrzan tarty domowy, delikatnie mieszamy.
Podajemy gorące z pieczywem.
Smacznego!
Wskazówki
Zamiast zwykłego chrzanu tartego domowego, dla podkręcenia smaku dodaj chrzan tarty z żurawiną.


