Data: 30 października 2022
Staropolski bigos
Data: 30 października 2022
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Kuchnia Mazowsza - bigos po staropolsku z dodatkiem chrzanu

Składniki

  • Chrzan tarty domowy 2 łyżki
  • Boczek surowy 200 g
  • Karczek 400 g
  • Łopatka wołowa 200 g
  • Kapusta kiszona 1 kg
  • Cebula 2 szt
  • Śliwki kalifornijskie 5 szt
  • Borowiki suszone 20 g
  • Ziele angielskie 5 szt
  • Liść laurowy 2 szt
  • Sól i pieprz do smaku
  • Bulion 1l 

Sposób przygotowania

Grzyby namocz w gorącej wodzie.

Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę. 

Pozostałe mięso kroimy w kostkę centymetr na dwa centymetry. 

W dużym garnku, na odrobinie oleju, zaczynamy przesmażać boczek do momentu, aż wytopi się tłuszcz.

Następnie dodajemy cebulę, przesmażamy, wsypujemy ziele angielskie, liść laurowy  i dodajemy pozostałe mięso.

Chwilę dusimy podlewając połową bulionu. 

Do mięsa dodajemy wodę z moczenia borowików, a grzyby kroimy na mniejsze części i dodajemy do mięsa. 

Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, kroimy i dodajemy do garnka.

Wszystko razem mieszamy, dodajemy pozostały bulion, doprawiamy solą i pieprzem. 

Dusimy około 2 h i zostawiamy do wystygnięcia. 

Następnego dnia kontynuujemy gotowanie, przez kolejne 2 godziny.

Na koniec dodajemy chrzan tarty domowy, delikatnie mieszamy.

Podajemy gorące z pieczywem. 

Smacznego!

Wskazówki

Zamiast zwykłego chrzanu tartego domowego, dla podkręcenia smaku dodaj chrzan tarty z żurawiną.

Staropolski bigos
Staropolski bigos
Staropolski bigos
Loading...