Omlet z mascarpone i syropem z czarnego bzu
Data: 6 listopada 2022
Kategoria:
Kuchenne inspiracje
Data: 6 listopada 2022
Kategoria:
Kuchenne inspiracje
Przepyszny omlet, idealny na drugie śniadanie
Składniki
- 30 ml Syropu z czarnego bzu
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki orkiszowej
- Masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Dodajemy ubitą pianę do roztrzepanych żółtek.
Następnie do masy jajecznej przesiewamy 2 łyżki mąki.
Delikatnie mieszamy.
Ciasto przelewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na umiarkowanym ogniu z obu stron po kilka minut.
Usmażony omlet przekładamy serkiem mascarpone i podajemy polany syropem z czarnego bzu.
Smacznego!
Wskazówki
Do tak przygotowanego omletu warto dołączyć ulubione owoce sezonowe.
Jesienią i zimą do serka dodaj maliny i wiśnie w syropie.
Użyj innych smaków syropów.