Kopytka z chorizo i salsą paprykową

Pyszne danie obiadowe w którym odnajdziesz połączenie tradycji polskiej i hiszpańskie
Składniki
|
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po odcedzeniu studzimy.
Do miski z ostudzonymi ziemniakami dodajemy: mąkę, jajko, sól.
Składniki wyrabiamy najpierw widelcem, a potem dłonią do uzyskania jednolitego, odrywającego się od ręki ciasta. W tradycyjnym przepisie, ziemniaki należy rozgnieść praską, natomiast można zastąpić ją widelcem.
Wyrobione ciasto dzielimy na sześć porcji i z każdej z nich formujemy wałeczki, oprószając je mąką. Z każdego wałeczka odcinamy dowolnej wielkości kopytka.
Kluski gotujemy partiami w osolonej wodzie, aż do wypłynięcia na powierzchnię. Kopytka wyławiamy do durszlaka lub łyżką cedzakową na talerz.
Kiełbasę chorizo kroimy w plastry i podsmażamy na patelni.
Do kopytek dodajemy chorizo i salsę paprykową. Danie posypujemy kolendrą.
Smacznego!
Wskazówki
W przepisie można użyć suszonej kolendry. A jeśli nie lubi się kolendry można zamienić na natkę pietruszki.
Dla zaostrzenia smaku można dodać ognistą salsę paprykową.


