Kopytka z chorizo i salsą paprykową
Data: 23 lutego 2023
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Pyszne danie obiadowe w którym odnajdziesz połączenie tradycji polskiej i hiszpańskie

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 200 g mąki
  • kiełbasa chorizo
  • sól
  • kolendra
  • Salsa paprykowa

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po odcedzeniu studzimy.

Do miski z ostudzonymi ziemniakami dodajemy: mąkę, jajko, sól.

Składniki wyrabiamy najpierw widelcem, a potem dłonią do uzyskania jednolitego, odrywającego się od ręki ciasta. W tradycyjnym przepisie, ziemniaki należy rozgnieść praską, natomiast można zastąpić ją widelcem.

Wyrobione ciasto dzielimy na sześć porcji i z każdej z nich formujemy wałeczki, oprószając je mąką. Z każdego wałeczka odcinamy dowolnej wielkości kopytka. 

Kluski gotujemy partiami w osolonej wodzie, aż do wypłynięcia na powierzchnię. Kopytka wyławiamy do durszlaka lub łyżką cedzakową na talerz. 

Kiełbasę chorizo kroimy w plastry i podsmażamy na patelni.

Do kopytek dodajemy chorizo i salsę paprykową. Danie posypujemy kolendrą.

Smacznego!

Wskazówki

W przepisie można użyć suszonej kolendry. A jeśli nie lubi się kolendry można zamienić na natkę pietruszki.

Dla zaostrzenia smaku można dodać ognistą salsę paprykową.

Kopytka z chorizo i salsą paprykową
Kopytka z chorizo i salsą paprykową
Kopytka z chorizo i salsą paprykową
Loading...