Szparagi w sosie chrzanowym
Data: 8 maja 2023
Kategoria:
Kuchenne inspiracje
Data: 8 maja 2023
Kategoria:
Kuchenne inspiracje
Delikatne a zarazem wyraziste szparagi z sosem chrzanowym i jajkiem
Składniki
- 2 jajka
- 2 łyżki chrzanu tartego domowego
- 4 łyżki śmietany 18 lub 30%
- łyżka oliwy z oliwek
- Sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Szparagi myjemy i odłamujemy twardą część. Gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek.
Jajka z lodówki gotujemy przez około 4 min, aby żółtka pozostały miękkie.
Na bazie śmietany i chrzanu tartego domowego przygotowujemy sos dodając pieprz i sól.
Smacznego!
Wskazówki
Jajka możemy podawać na różne sposoby. Idealnie sprawdzą się jajka w koszulkach.
Można użyć też białych szparagów.
Podajemy z dużą ilością natki pietruszki.